Svet poljoprivrede Prodavnica

Jednostavna nega kože: Uputstvo za pravljenje maske za lice od jabuke

Prednost upotrebe sastojaka koji potiču iz vaše okoline je što se svakim korišćenjem dodatno povezujete sa neposrednom životnom sredinom. Kada koristite masku za lice napravljenu od jabuka, ovo voće vam pruža alfa-hidroksilne kiseline koje su izuzetno korisne u otklanjanju suvih i mrtvih slojeva kože. Dakle, ne morate mnogo da se mučite kada naiđete na suvu kožu, jednostavno potražite jabuke.

Foto: Canva

Ovo voće će prijati vašoj koži kada ga koristite kao deo maske za negovanje lica. Uvek je velika prednost kada možete da koristite sastojke koji rastu na vašem području, a tu često spada raznorazno voće koje sadrži alfa-hidroksilne kiseline, pomoću kojih se skidaju lepljive čestice sa lica koje održavaju mrtve ćelije kože. Otklonom ovih čestica mrtvi sloj je moguće obrisati ili sprati.

Od voćnih namirnica, po rasprostranjenosti, u prvim redovima je jabuka. Odavno je poznato da se ovo voće „ukorenilo“ u mnogobrojnim narodnim verovanjima, predanjima, tradiciji i svakodnevici. Jabuke često rastu u neposrednoj okolini i odlična su namirnica, jer pružaju značajne benefite po zdravlje – i kada se jedu i kada se koriste za negu kože.

Uz upotrebu jabuka odličan izbor je i neki humektant koji će pomoći koži da bude mekša i elastičnija.

Priprema maske od jabuka

Maska od jabuke je spremna posle svega nekoliko koraka. Sve što vam je potrebno je:

1 jabuka

2 kašičice (10ml) lešnikovog ulja

1 kašičica (5ml) glicerina

O sastojcima

Jabuka je emolijent (povećava hidraciju kože), a takođe i učvršćuje kožu. Ona je savršen sastojak za svežu i besprekornu kožu.

Koža će jednostavno upiti ulje od lešnika, bez masnih ostataka. Ovo ulje je odličan sastojak jer podstiče regeneraciju ćelija, a kožu čini glatkom, čvrstom i svežom.

Glicerin je sastojak zbog kog je masku vrlo jednostavno naneti, najpre zbog toga što stvara glatku i svilenkastu teksturu. Ovaj sastojak čini kožu mekom i sjajnom.

Kako se pravi i koristi maska od jabuka

Prvo oljuštite, očistite i izrendajte jabuku. Dodajte ulje od lešnika i glicerin. Sve izmešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Nanesite na lice i ostavite da odstoji 15 minuta, pa sperite toplom vodom. Odmah po spiranju nanesite hidrantnu kremu, pošto će koža biti osvežena i spremna da je upije.

Ovakvu masku, ili sličnu, napravljenu od drugog voća, napravite i koristite jednom nedeljno, kako biste zadržali svežu, blistavu i glatku kožu.

Za kraj – mali trik

Možda nemate vremena da napravite masku, a želeli biste da osvežite kožu… Ne brinite, sve što što treba da uradite je da se prilikom sledećeg tuširanja „izmasirate“ sveže oljušćenim voćem. Možete da koristite jabuke, papaju, ananas ili kivi. I pomorandže delimično pospešuju mekoću kože. Ne časite časa! Osvežite se već danas!

Prevedeno sa: Permaculture

Komentari