Isplativ hobi: Gajenje specifičnog voća i ukrasnog drveća

Isplativ hobi: Gajenje specifičnog voća i ukrasnog drveća

Gajenje specifičnog voća i ukrasnog drveća, koji nisu tako karakteristični za naše područje, porodični je posao, kojim se Ivana i njen otac Mirko bave već skoro 7 godina. Iako se još uvek nalaze u fazi ulaganja, uz dosta ljubavi i truda naša sagovornica kaže da može pristojno da se živi.

Saveti za gajenje citrusa - © Pixabay 

Na Festivalu cveća koji se protekle nedelje održao u Beogradu, razgovali smo sa Ivanom Ilić koja sa svojim ocem Mirkom ima Rasadnik specifičnog voća i ukrasnog drveća. Pretežno se bave gajenjem biljaka ukrasnog tipa, među kojima mogu da se nađu i sobne biljke. Pored njih gaje i citruse kao što su limun, limeta, mandarine i kumkvat, ali i bambuse, godži bobice, forberi i kamčatsku borovnicu. 

Posao je započeo otac Mirko koji je iz znatiželje jednog dana u stan doneo godži bobice i odlučio da se bavi proizvodnjom. Sve je počelo iz hobija, a vremenom se širio asortiman tako da danas imaju ceo hektar pod sadnicama različitih vrsta.

Saveti za gajenje citrusa - © Pixabay 

Ivana kaže da je za gajenje biljaka veoma bitna ljubav, „jer svaki posao treba shvatiti ozbiljno, i retkost je da to što volite i radite. Biljka je živo biće i treba joj posvetiti pažnju“, kaže Ivana i dodaje da je pored ljubavi veoma važno poznavati i osnovne karakteristike biljaka, kao i njihove potrebe.

„Iako veliki broj ljudi hoće da gaji citruse u dvorištu, oni ne mogu da prezime na klimi u našim krajevima. Istina je da se klima promenila, a još ne mogu kod nas da rastu napolju. Ova zima bila je veoma jaka, temperature su padale do minus 20, a limun može da izdrži samo do 5 stepeni ispod nule. On može da izdrži i nešto niže temperature sa manjim oštećenjima, ali se brzo oporavi. Mnogi citruse gaje zbog plodova, ali su oni prvenstveno dekorativne biljke, kojima mirišu list i cvet. Oni često mirisom podsećaju na jasmin“, kaže Ivana i dodaje da se pretežno čuvaju u zastakljenom prostoru.

Saveti za gajenje citrusa - © Pixabay

Saveti za gajenje citrusa

Posetu Festivalu cveća iskoristili smo da od ovih dugogodišnjih uzgajivača citrusa dobijemo i savete o njihovom gajenju.

U grejanom prostoru potrebno je velika količina orošavanja, pre svega zbog vlažnosti vazduha jer citrusima smeta suv vazduh. Bitno je da temperatura u prostorijama gde se čuvaju citrusi bude slična spoljnoj temperaturi. Ukoliko je razlika u temperaturama drastična, pri promeni prostora, biljka može da doživi šok i da dođe do opadanja listova, objašnjava nam Ivana.

Kada se citrusi gaje u prostoriji češće dolazi do pojave biljnih vaši. Međutim, ne preporučuje se korišćenje pesticida, jer plodove koristimo u ishrani pa se mogu koristiti organski preparati od koprive koje možete da napravite sami.

„Citrusi traže veliku količinu gvožđa, pa je potrebno koristi adekvatno zemljište koje je malo kiselije i naravno adekvatnu prihranu. Najbolje je nabaviti već gotove mešavine, ali ne one koje se koriste za gajenje cveća, već za gajenje citrusa“, kaže Ivana.

Sagovornica: Ivana Ilić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.