VELIKA ŠANSA za Srbiju u Cvećarstvu: Evo saveta iz Inostranstva

VELIKA ŠANSA za Srbiju u Cvećarstvu: Evo saveta iz Inostranstva

Ko su najveći proizvođači cveća na internacionalnom nivou, da li Srbija može da unapredi svoju cvećarsku industriju, neka su od pitanja koja smo postavili Simonu Ogrizeku, predsedniku Internacionalne cvećarske organizacije Florint. Pogledajte šta su najmoderniji trendovi, kada je u pitanju proizvodnja i prodaja cveća.

Holandija prisutna na više kontinenata

U proizvodnji cveća Holandija pokazuje veliki uticaj, ne samo na području Evrope, već i u Južnoj Americi i u Africi, primećuje Ogrizek. U samom vrhu svetskih proizvođača ne treba zaboraviti ni Južnu Ameriku.

Kada je reč o potražnji cveća, vrlo specifičnu kulturu neguje Rusija. “Cveće se daruje za sve moguće praznike”, navodi Ogrizek. Zanimljiv je i primer naših suseda, Slovenije, koja je vrlo značajan potrošač cveća.

Slovenija ima na svakih 1.900 stanovnika jednu cvećaru, što je velika razlika kada se pogleda evropski standard gde jedna cvećara opsluži 10.000 stanovnika”, primetio je Ogrizek i objasnio da je razlog tome velika pažnja na razvoj kulture lepog.

Ruže najtraženije, simbol različitih viševekovnih tradicija

Zbog svoje velike istorijske i tradicionalne vrednosti, ruže su najtraženije cveće u internacionalnoj cvećarskoj industriji. U samom vrhu potražnje su i karanfili.

Na primer, u Starom Egiptu ruže su plaćane zlatom. Kleopatra ih je dobavljala brodovima, a koristila za ukrašavanje palata tokom ceremonija i proslava.

Struka u Srbiji treba da utiče na prodaju cveća

U izvozu cveća Srbija može visoko da se kotira na internacionalnom cvećarskom tržitu primećuje Ogrizek. Ali, u tom procesu neophodno je jasnije odrediti uslove ponude i potražnje, a u svemu tome važno je učestvovanje struke, objašnjava Ogrizek.

“Od 2000. do 2008. bio sam kod vaših veletrgovaca. Meni tad nije bilo jasno kako bilo ko može kupiti to što je bilo u ponudi. Tada je takav kvalitet kod nas išao na otpad”, navodi Ogrizek i primećuje sličnu situaciju i u susednoj Hrvatskoj.

Srbija se nalazi na lokaciji na kojoj se može pokriti tržite Turske, Grčke i svih južnih zemalja, i veliku prednost ima zbog svoje nekontaminirane zemlje, što joj otvara velike mogućnosti na internacionalnom nivou, zaključio je on.

 

Sagovornik: Simon Ogrizek, predsednik Internacionalne cvećarske organizacije Florint

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica