Gajenje mirođije u bašti i saksiji – Začin za svako ukusno jelo

Gajenje mirođije u bašti i saksiji – Začin za svako ukusno jelo

Mirođija se kod nas najčešće koristi kao začin. Mladi listovi ove biljke najviše arome imaju kada su potpuno sveži, ali ih možete i zamrznuti kako bi vam uvek bili dostupni. Mirođija ima intenzivan i slatkast miris, a ukus je pomalo gorak, bez imalo ljutine. Vrlo je jednostavna za gajenje ne samo u bašti već i u saksiji u kućnim uslovima.

 

Gajenje mirođije u bašti i saksiji - © Pixabay

Izbor mesta za setvu

Mirođija proizvodi veliki koren koji može da pretrpi oštećenje tokom presađivanja, a obično se sadi iz semena direktno na željeno mesto kako bi se izbegla oštećenja ali moguće je da se uspešno presađuje. Adekvatno branje zdravih i ispravno posađenih biljaka obezbeđuje se kontinuitet u gajenju mirođije. Reč je o biljci koja dobro podnosi mraz a presađuje se u proleće kada prođe opasnost od izmrzavanja.

Vreme setvu

Seme mirođije treba sejati direktno u baštu nakon što prođu pretnje od prolećnog mraza.  Da bi postigli najbolje rezultate, temperatura tla bi trebala biti između 15 i 21°C.

 

Gajenje mirođije u bašti i saksiji - © Pixabay

Setva mirođije

Sejte semenke mirođije na oko 20 centimetara dubine i 18 centimetara širine. Nakon 10 do 15 dana, mlade biljke kopra bi se trebalo pojaviti u tlu. Sačekajte još 10 do 15 dana, a zatim rastinite biljke na oko 12 do 18 inča (ako nisu već dovoljno dobro raspoređene).

Nega biljaka

Zalivajte biljke slobodno tokom vegetacijske sezone. Da biste osigurali svežnju zalihu kopra u sezoni, nastavite setvu semena svakih nekoliko sedmica. Za produženu žetvu ne dozvolite da cveće raste na biljkama. Ako je kopar pustio seme prošle godine i tlo nije bilo previše poremećeno, naredne sezone će rasti više biljaka mirođije.


Gajenje mirođije u bašti i saksiji - © Pixabay

Presađivanje mirođije

Odaberite zdrave biljke sa jakim stabljikama i sa 2 do 3 seta listova. Preporučuje se da rasad gajite u biorazgradivim posudama kako ne bi došlo do ošetećenja korena. Mesto za sadnju treba da bude osučano i podignuta leja. Ikopajte rupu 5 cm dublju od visine posude i duplo veću širinu. Razmak u redu treba biti oko 25 cm a između redova oko 60 cm. Skratite po potrebi ivicu posude i postavite ih na prethodno iskopanu rupu i da bude za jedan centimetar ispod nivoa tla.

Berba mirođije

Listovi se mogu brati tokom celog leta za upotrebu u svežem stanju. Koristite male i oštre makaze i možete skratiti do jednu trećinu cele količine listova. Odsecite cvetove nakon što uvenu ali pre nego što se osuše. Kada se osuše opne pucaju i dođe do osipanja semena. Sakupljeno seme stavite u papirne kese i naopako okrenuto. Kese ostavite na provetrenom postoru na 2 do 3 nedelje kako bi se osušilo.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica