Evo kako da Meksiko stigne u vaš dom

Evo kako da Meksiko stigne u vaš dom

Veliki broj saksijskog i rezanog cveća, ali i ikebana i grnčarskih proizvoda bilo je izloženo na sajmu cveća održanom u šoping centru Delta City – za svakog po nešto. Idealna prilika i da se sretnu ljubitelji hortikulture i razmene po neki savet. Zora Stepić je na svom štandu izložila brojne orhideje.

Iskoristili smo priliku da čujemo od nje po nešto o uzgajanju ove vrste.

Orhideje © Agromedia

„Ovo su uvozne orhideje iz Slovenije. Što se gajenja tiče bitno je da imaju dovoljno svetlosti, da nisu na suncu i zalivaju se jednom nedeljno. Nije potrebno presađivanje tri godine i ništa drugo“, rekla je Zora Despić.

Posebnu pažnju privlačile su i obojene dekorativne sadnice.

„To su ustvari čuvarkuće, ali se unose u kuću tokom zime. Ofarbane su da bi privukle pažnju, farba ne smeta biljci i ona će da izraste pa će opet biti zelena, to je samo dekorativna boja“, objasnila je Zora.

Ofarbana čuvarkuća © Agromedia

Jožef Borda iz Temerina pravi je majstor za sukulente i kaktuse.

„Svi su kaktusi patuljasti i neće i posle 10 godina zauzimati više prostora. Izloženi kaktusi su i iz Meksika, Afrike, Amerike…“, rekao je Borda Jožef.

Za uzgajanje kaktusa ne treba puno vremena i truda, Jožef kaže da je važno samo da budemo oprezni da se ne bismo povredili.

Minijaturni kaktusi © Agromedia

„Važno je da se radi mirno i staloženo. Uvek se vade iz suve zemlje i nije loše koristiti gumene rukavice, ili novine. Moramo da vodimo računa i njih da ne ozledimo, a ni sebe“, zaključio je Jožef.

Ako ne možemo da odemo u Meksiko, uz jedan kaktus Meksiko može da stigne u naš dom. Ako ste propustili šansu da obiđete sajam cveća u šoping centru Delta city, tradicionalna prolećna izložba cveća pod nazivom „Cveće i sunce“ u parku Manjež otvorena je do 24. aprila.

Sagovornici:

Zora Despić, inženjer pejzažne arhitekture

Jožef Borda, uzgajivač kaktusa i sukulenta, Temerin

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.