Cveće koje i u oktobru čini vaš balkon rajskim vrtom – PETUNIJA!

Cveće koje i u oktobru čini vaš balkon rajskim vrtom – PETUNIJA!

Jesenji meseci su period kada se gube živopisne boje prirode, koje zamenjuju drugačiji tonovi: žuta, oker, braon. Međutim, ako imate balkon koji je tokom sunčanog doba godine „okupan“ svetlošću veći deo dana, možete imati pravi rajski vrt sa intenzivnim bojama. To možete učiniti sadnjom petunija, a ako ih već niste gajili do sada, neka vam naredne jeseni bude proleće na balkonu.

Petunija

Zemljište i prihranjivanje petunije

Kada je sadite u saksije i postavljate na svoj balkon preporučuje se da koristite mešavinu koja se sastoji od peska, treseta i komposta od borove kore. Za ovu biljku koja se uzgaja kao jednogodišnja potrebno je izabrati veće saksije koje su pritom i dublje.

Kada je reč o prihrani ona je obavezna jer ova biljka ima bujan rast i stvara veliki broj cvetova što je poprilično iscrpljuje. Prihranite je jednom mesečno tečnim đubrivom za cvetnice čime ćete obezbediti njen pravilan rast i razvoj, a po potrebi, ukoliko vidite da biljka zaostaje u napredovanju možete je prihranjivati i na dve nedelje.

Zalivanje i pozicija saksije sa petunijom

Kao što smo rekli na početku teksta, ova biljka zahteva sunčane pozicije gde je izložena svetlosti najmanje 6 sati dnevno. Imajte to u vidu kada budete birali mesto za saksiju.

Ova biljka može podneti temperaturu do 10 stepeni, kada je spoljna temperatura ispod navedene najbolje je da ih unesete u zatvoreni prostor gde će imati potrebnu toplotu koju izrazito vole (u pitanju je tropska biljka).

Zalivajte vaše petunije 3 do 4 puta nedeljno i to vodom koja je ostajala na sobnoj temperaturi ili kišnicom. Uvek je zalivajte ujutro i obratite pažnju da ne pokvasite listove – u suprotnom ovo može dovesti do toga da listovi požute. Kada su letnje žege, biljke možete zalivati i dva puta dnevno kako bi izbegli sušenje supstrata.

Petunija


Sadnja petunija

Ako ste se odlučili da ubrzate proces i kupite presadnice obratite pažnju na njihov izgled. One ne smeju biti izdužene stabljike i listova svetlijih tonova. Takođe izbegavajte one sa samo jednim cvetom. Neka vaš izbor padne na presadnice koje su niske, imaju listove sa tamnije zelenom bojom i dva izdanka.

Ostala nega petunija

Orežite svoje petunije jednom u junu, drugi put u avgustu. Ovim ćete sprečiti izduživanje biljaka i smanjenje brojnosti cvetova koji će pritom biti i sitniji. Kako se biljka iscrpela tokom letnjih meseci zbog bujnog cvetanja na kraju leta je prihranite prirodnim đubrivom od korpive.

Kao i kod ostalih biljaka potrebno je uklanjanje precvetalih cvetova.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica