Biljke za kancelariju koje čiste vazduh

Biljke za kancelariju koje čiste vazduh

 Biljke za kancelariju koje čiste vazduh - © Pixabay

Čak 90% svog vremena provodimo u zatvorenom prostoru, a loš kvalitet vazduha u njemu može da uzrokuje različite zdravstvene probleme u  rasponu od vrtoglavice, glavobolje preko umora do iritacije očiju, nosa i grla.

Nameštaj, presvlake, građevinski materijal i proizvodi za čišćenje koji se koriste u kancelarijama mogu da emituju nekoliko zagađivača vazduha, a na vazduh u prostorijama mogu da utiču i faktori iz spoljne sredine kao što su polen, bakterije ili buđ. Pored toga, loš kvalitet vazduha u kancelarijama može da bude posledica loše ventilacije, a posebno ako se nalaze u starijoj zgradi.

Još 1989. godine NASA je objavila izveštaj u kome se nalaze biljke za zatvoreni prostor koje deluju kao ovlaživači i filteri vazduha. One pomažu apsorbciju zagađivača kao što su formaldehid, benzen i isparljivih organskih jedinjenja (VOC) i tako poboljšavaju kvalitetu vazduha u prostorijama.

Određene biljke čiste vazduh tako što uzimaju ugljen dioksid i čestice i oslobađaju kiseonik. Mikrobi u zemlji u saksiji takođe imaju ulogu uništavanja toksina u vazduhu.

Međutim, sve biljke ne rade to na isti način i istim intezitetom, a ovo je 5 biljaka koje će naporno raditi kako bi vam očistile vazduh u radnom prostoru.

Spatifilum

Ovo je biljka sa sjajnim zelenim lišćem i belim cvetovima koja ne traži puno svetla, pa je odličan izbor za kancelarije koje su u obliku kabina. Spatifilum filtrira trikloretilen, zagađivač koji se povezuje sa štamparskim bojama, lakovima i lepkom.

Biljke za kancelariju koje čiste vazduh - © Pixabay

Zeleni ljiljan

Ovu biljku karakterišu dugi listovi koji mogu biti zelene boje ili zeleno-beli i padaju kaskadno iz saksije. Na njemu se stvaraju grozdovi belih cvetova. Zeleni ljiljan dobro podnosi prostorije sa malo ili srednjom količinom svetlosti, a vrlo efikasno filtrira formaldehid iz vazduha. Ovo je zagađivač koji se koristi u presovanim proizvodima u drvnoj industriji, kao što je kod kancelarijskog nameštaja, podova u prodavnicama ili podnim oblogama.

Gerber

Gerber je poreklom iz Južne Afrike, a proizvodi živopisne cvetove crvene, narandžaste, ružičaste i žute boje. Traži dosta sunca. Osim što će ulepšati kancelariju filtrira benzen koji se nalazi u bojama i plastici.


Zlatna puzavica

Biljka ima široke raznolike zelene i žute listove. Odlično izgleda kao viseća biljka. Dobro uspeva u delimičnoj senci i vrlo je laka za održavanje. Kao i zeleni ljiljan filtrira formaldehid iz vazduha.

Areka

Areka je tropska biljka. Na direktnom suncu sa vlažnom zemljom ona će da buja u zatvorenom prostoru. NASA istraživanje smatra ovu biljku najefikanijim prirodnim filterom vazduha.  


Jako je važno da izaberete biljku kojoj odgovara količina prirodne svetlosti koju ima vaša kancelarija. Nekim biljkama je potrebno dosta sunčeve svetlosti, pa su zato pogodne za kancelarije čiji su prozori okrenuti ka jugu.

Sa druge strane, biljke koje ne podnose direktnu sunčevu svetlost mogu da dobiju opekotine na lišču ako su joj izložene, pa one više odgovaraju prostorima koji su u polusenci.


Takođe, bitno je da brinete o svojim biljkama u kancelariji. Obično kada kupite biljku iz rasadnika dobijete uz nju i kratko uputstvo o nezi, a kako je reč o biljkama koje nisu zahtevne, ova mala obaveza će vam biti ujedno i relaksacija.

Istraživanje koje je sprovela NASA pokazalo je da je dovoljna jedna biljka na 10 metara. Studija koja je sprovedena 2011. godine došla je do zaključa da samo šest biljaka u učionici može značajno da smanji koncentraciju karbon dioksida, VOC-a i ostalih čestica zagađivača vazduha.

Osim što ulepšavaju prostor i čiste vazduh ove biljke mogu da utiču i na poboljšanje radnih sposobnosti. One mogu da smanje stres i poboljšaju kreativnost, smanje umor i anksioznost.

Izvor: Fix

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica