Ako želite cvetno dvorište u proleće, ovo morate uraditi u decembru!

Ako želite cvetno dvorište u proleće, ovo morate uraditi u decembru!

Hladno je i vegetacija prelazi u fazu mirovanja. Ipak, ukoliko želite da već u proleće imate uredno i cvetno dvorište, ne zaboravite na radove koje treba obaviti u decembru.

Smrznuto cvece © Pixabay

Zaštita korena od hladnoće

O zaštiti korena u hladnim zimskim danima treba razmišljati još u proleće, kada se biljke sade. Biljke treba saditi u što veće saksije, sa obaveznim drenažnim sistemom na dnu, i sa većom količinom zemlje koja će obezbediti dobru izolaciju zimi. Takođe, saksije treba da budu od materija koji ne mogu popucati od hladnoće: na primer, keramika ili neglazirana glina nisu dobar izbor. Najbolje je koristiti saksije od betona, metala ili plastike.

Ukoliko pak na proleće niste razmišljali o zaštiti korena od smrzavanja, u decembru još uvek možete nešto preduzeti kako biste zaštitili biljku.

Promenite mesto biljkama

Obratite pažnju na položaj na kojem se nalaze vaše biljke. Biljkama koje se nalaze na istočnoj ili severnoj strani morate promeniti mesto, jer su te dve strane u hladovini. Na južnim delovima dvorišta tokom zime ima najviše sunčevih zraka. Biljke ćete najbolje zaštititi tako što ćete ih grupisati upravo na južnoj strani.

Prilikom grupisanja biljaka vodite računa da one najmanje izdržljive stavite u sredinu, jer će na taj način biti najbolje zaštićene od vetra. Ovako grupisane biljke možete umotati termofolijom, asurama ili jutenim tkaninama i tako ih dodatno zaštititi. Neke biljke možete poređati i pored zidova, koji će ih donekle sačuvati od hladnog zimskog vetra.

Koren sveže zasađenih perena i ukrasnog žbunja zaštitićete debelim slojem poluzrelog komposta ili lišća koji ćete postaviti u predelu korena. Sve ovo dodatno prekrijte nekim zimzelenim granama. Toplota koja će se na ovaj način stvoriti sprečiće mraz da prodre do korena koji je još uvek nežan.

 

Malčiranje biljaka @ Pixabay 


 

Kako najbolje zaštititi saksije?

Zbog manje količine zemlje koja staje u njih, mraz mnogo brže zahvata zemlju u saksijama nego u većim žardinjerama ili lejama u bašti. Ipak, da li će se biljka u saksiji smrznuti tokom zime ne zavisi samo od veličine saksije, već i od vrste i starosti biljke koja se nalazi u njoj. Korenje mladih biljaka podložnije je smrzavanju, dok su starije biljke sa jačim korenom nešto otpornije na niske temperature.

U zimskom periodu važno je da saksije odignete od poda, kako bi voda ispod njih mogla nesmetano da otiče i kako biste im obezbedili dobru cirkulaciju vazduha. Ukoliko ovo ne uradite, voda sakupljena ispod saksije će vrlo brzo smrznuti, što će samo dodatno ugroziti vašu biljku. Za odizanje saksija od poda mogu vam poslužiti lajsne, komadi drveta, a čak i komadi stiropora.


Svaku saksiju pojedinačno možete umotati nekim od zaštitnih materijala, folijom ili džakovima od jute.

Ukoliko imate više saksija manje veličine, za njihovu zaštitu biće vam potreban jedan veći drveni kontejner. Najpre na dno drvene žardinjere stavite sloj šljunka, a zatim unutra poređajte manje saksije. Prostor između njih napunite lišćem ili slamom. Za punjenje ovog međuprostora može vam poslužiti i malč, ali i komadi stiropora. Preko saksija poređajte grane.


Ovako ušuškane vaše biljke u saksijama će lakše preživeti zimu.

Cveće pod snegom © Pixabay

Orezivanje i priprema žbunja, drveća i trava

Žbunje

Ukoliko je temperatura u toku dana iznad nule, još uvek možete orezati žbunje koje cveta u proleće. Iako vam je sigurno bitno da prilikom orezivanja ne poremetite izgled žbuna, možete odstraniti samo trećinu izdanaka. Žbunje koje cveta u proleće ne sme se orezivati više od ovoga.

Ruže

Ako još uvek niste orezali ruže, poslednji je trenutak za to. Takođe, neophodno je da ruže pre prvih jačih mrazeva zagrnete slamom i zemljom. Visoke ruže iz svog dvorišta možete zaštitit na dva načina: možete ih uspravne obmotati džakovima koje ćete prethodno napuniti slamom ili lišćem, ili ih saviti ka zemlji i prekriti granjem i zemljom.

Orezana ruža © Pixabay

Dekorativno drveće

Dekorativno baštensko drveće koje nije otporno na mraz takođe morate umotati tako da grane budu u potpunosti zaštićene. Kao dodatnu meru čitavo drvo možete prekriti folijom, jer se tako lišće neće kvasiti.

Niske i visoke trave

Visoke trave u dvorištu najbolje ćete zaštititi ako ih privežete pri vrhu, tako da dobijete oblik kupe. Ovako uvezanu travu prekrijte nekim zimzelenim granama i dodatno obmotajte folijom.

Ukoliko u dvorištu imate niske ukrasne trave koje su manje otporne na hladnoću obavezno ih prekrijte lišćem ili zimzelenim grančicama.

Đubrenje travnjaka

Decembar je idealno vreme za kasno đubrenje travnjaka. Preporučuje se đubrivo iz kojeg se postepeno i u dužem vremenskom periodu oslobađaju hranljive materije, kao što su đubriva na bazi kalijuma i fosfora. Trudite se da što manje gazite travnjak. U ovom periodu on treba da miruje.

Zalivanje

Postoje biljke čiji listovi i tokom zime gube vodu, poput bambusa, šimšira ili bršljana,  i koje morate zalivati kada su temperature iznad nule. Ukoliko početkom decembra zemlja još uvek nije zamrzla, obavezno još jednom zalijte zimzelene biljke. Nikako nemojte zalivati kada su temperature u minusu.

Kako da uspešno odgajite i oblikujete bršljan

Dodatni saveti

Ako u bašti imate ljubičice obavezno ih zaštitite asurom koju možete skloniti čim dođe toplije vreme.

Lukovice koje ste izvadili iz bašte obavezno redovno proveravajte i odstranite istrulele, kako bi za proleće sačuvali što više njih.

Ako u decembru odrežete grančice šljive, kruške ili forzicije i stavite ih u vazu sa vodom i malo šećera na dnu, procvetaće vam oko Nove godine!

Zaštitne materijale poput agrotekstila, asura, termofolija i džakova od jute možete pronaći u bolje snabdevenim poljoprivrednim apotekama.
 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica