6 biljaka iz domaćinstva koje su opasne po kućne ljubimce

6 biljaka iz domaćinstva koje su opasne po kućne ljubimce

Bilo da živite u kući ili u stanu, u gradu ili na selu, dom nije dom bez bar jednog kućnog ljubimca. Oni su možda već postali članovi porodice, i vi ne biste želeli da se povrede, ili da im se zdravlje naruši. Baš zato smo izdvojili ovih 6 biljaka koje možda imate u vašem domaćinstvu, a koje mogu biti otrovne za pse i mačke. Saznajte na vreme o kojim biljkama se radi.

Zdrav ljubimac ©Pixabay

1.Difenbahija

Difenbahija je toksična i za pse i za mačke. Sadrži hemikaliju koja predstavlja pretnju za životinje, pa ako se deo biljke proguta dolazi do dolazi do iritacije jezika i usne duplje. Ova iritacija kasnije može dovesti i do pojačanog lučenja pljuvačke, poteškoća u gutanju, i povraćanja.

2.Dracena (Ženski zmaj)

Ova poznata kućna biljka je otrovna i za pse i za mačke. Sadrži saponin, hemijsko jedinjenje koji pravi probleme kućnim ljubimcima. Ako se deo biljke proguta, dolazi do povraćanja (sa i bez krvi), gubitka apetita, depresije i intenzivnog lučenja pljuvačke. Kod zaraženih mačaka se može primetiti i proširenje zenica.

Prirodni lek za mnoge bolesti: Sve o uzgoju i pripremanju maslačka

 

Dracena (Ženski zmaj) ©Pixabay

3.Slonovo uvo

Slonovo uvo sadrži sličnu hemikaliju kao i difenbahija, pa je i reakcija otrovane životinje slična: iritacija usta, otežano gutanje, pojačano lučenje pljuvačke i povraćanje.

4.Ljiljan

Mnoge biljke iz porodice ljiljana su otrovne za mačke, a neke i za pse. Reakcije mačaka na ove biljke su povraćanje i gubitak apetita, a ako se životinji ne pruži pomoć, dolazi do otkazivanja bubrega i uginuća. Pojedine vrste ljiljana toksične su i za pse i za mačke i dolazak sa njima u kontakt izaziva teškoće u gutanju, povraćanje, iritaciju usne duplje i jezika, i pojačano lučenje pljuvačke.


Upoznajte sve lepote Specijalnog rezervata prirode Zasavica

Ljiljan ©Pixabay

5.Srcoliki filadendron

Ova vrsta filadendrona je česta u domaćinstvima, jer se lako gaji, a toksična je za pse i mačke. Srcoliki filadendron sadrži hemikaliju koja iritira usta i jezik životinje. Zaraženi ljubimac ima simptome kao što su pojačano lučenje pljuvačke, povraćanje i teškoće u gutanju.


Saveti za uspešno gajenje žalfije

6.Aloja

Ova kamenjarka se često gaji u kućama i stanovima, a otrovna je i za pse i za mačke zbog njenog sastojka aloina. Ova gorka supstanca žute boje može se naći u gotovo svim vrstama aloje i može prouzrokovati povraćanje, i krv u urinu životinje.


Aloja ©Pixabay

Ne zaboravite da podelite ovaj tekst da bismo upozorili i druge vlasnike pasa i mačaka.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica