Breza – graciozna dama i poznati narodni lek

Breza – graciozna dama i poznati narodni lek

Breza: Graciozna dama i narodni lek - © Pixabay

Listopadno drveće je osnova svakog vrta, a neke od vrsta, kao breza, uvek su poželjne kao deo kompozicije. Kontrast koji ova biljka daje svojom belom korom je svakako nezamenjiv dekor svakog vrta.

Breza je pravi pionir kada je reč o drveću koje se gaji u celom svetu i raste gotovo na svim područjima, osim u toplom pojasu. Poznato je da se breza može videti od sibirskih tajgi, pa sve do umereno kontinentalnih predela, kako na planinskim područjima, tako i u dolinama. Reč je o vrsti koja tokom jedne godine može da produkuje obilje semena, koje se raznosi putem vetra, a vrlo lako se prima u zemlji.

Zovu je pionirom jer, ukoliko se radi o terenu koji je ogoleo, ovo je prva vrsta koja će ga ozeleneti. Kod nas se uzgaja nekoliko formi i razlikuju se prema obliku i tipu krošnje i kore.

Breza: Graciozna dama i narodni lek - © Pixabay

Najpoznatija vrsta je bela breza koja ima belu koru, sitne listove i polu povijene grane. Takođe, možemo videti breze čije grane u slapovima padaju na dole i one se zovu žalosna breza. Pored ove dve vrste možemo naići i na sortu koja ima samo karakterističnu koru koja je samo donekle bele boje, a većinom preovladava siva boja. Biljka nije velika, a kora joj se uvija kao rolna tolaet papira.  Nekoliko primeraka se može videti na Kelamegdanu u Beogradu.

Breza je veoma otporna biljka koju ne napadaju ni insekti, ni bolesti. Osim toga, breza se dugo vremena u našem narodu smatra za lekovitu vrstu, čije grančice i kora imaju različita lekovita svojstva.

Osim što sadrži lekovita svojstva u lišću i kori, odsečena grančica breze produkuje obilje tečnosti koja se smatra za jedno od veoma lekovitih sredstava, koje Rusi veoma često koriste.

Breza može da raste gde ima dosta vode, ali i na suvim pozicijama. Iako deluje veoma dekorativno u vrtu treba biti oprezan, jer breza u svojim listovima sadrži materije koje deluju poput herbicida (slično kao orah, jasen ili vrba), te može da uništava travnjak ili manje biljke ispod nje.

Veoma je izdržljiva na hladnoću i na sušu. Tokom gajenja ove biljke, potrebno bi bilo da se dodaje mineralno đubrivo NPK 24:12:8  ili NPK 20:20:20 u aprilu, maju i julu, koje bi pomoglo da se ova biljka jako razvije i da svoj maksimum. Insekti koji se hrane listovima, kao i insekati koji se ubušuju u stablo su retka pojava, pa se predlaže redovna zaštita sa minimalnom upotrebom insekticida kao što su Fastak ili Tonus u maju, julu i septembru.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica