UKLONITE GA BEZBEDNO – Kako da prepoznate i uklonite OTROVNI BRŠLJEN

UKLONITE GA BEZBEDNO – Kako da prepoznate i uklonite OTROVNI BRŠLJEN

Tokom letnjeg perioda boravak u prirodi može da bude pravi odmor, sve dok ne naletite na otrovni bršljan (Toxicodendron radicans). Otrovni bršljan se razlikuje od onog koji možete gajite kao ukras u vašoj bašti (Hedera Helix). Mnogi ga smatraju štetočinom biljnog sveta zato što se brzo regeneriše i ima ga svuda. Ako dođete u dodir sa ovom vrstom bršljana, on može da izazove osip, plikove i svrab. Pročitajte sve o otrovnom bršljanu i kako da ga uklonite iz vaše bašte.

 

Kako da uklonite otrovni bršljan - © Wikimedia

Bršljen se u prirodi može naći u vidu grma ili puzavica i ima gusto razgranato korenje. Karakterišu ga šiljasti listovi sa crvenom bojom na vrhovima listova. U jesen bršljen se prepoznaje po šarenim listovima, a kada lišće opadne prepoznaje se po belim bobicama.

Mere zaštite

Kada uklanjate bršljen iz vaše bašte trebalo bi da nosite duge rukave, pantalone, zatvorenu obuću, debele rukavice i masku. Nakon završenog posla operite svu odeću pa čak i pertle na patikama.

Za pranje koristite toplu vodu, sapun i operite makar u dve vode. Operite sav alat koji je bio u dodiru sa uljem bršljena. Vaši ljumbici su imuni na ovu biljku, ali je poželjno da i njih okupate ako su bili u dodiru sa biljkom.

Tretiranje osipa

Upaljeno područije isprati alkoholom, a zatim hladnom vodom. Nemojte brisati kožu jer trljanjem kože šire toksini. Infekciju, zapravo, uzrokuje ulje bršljena koje se ne rastvara u vodi. Bez tretmana pojaviće se plikovi i to u razmaku od nekoliko sati do tri dana. Tečnost u plikovima ne utiče na širenje osipa, ali odeća koja je bila u dodiru sa bršljlenom širi.

Kako da uklonite otrovni bršljan - © Wikimedia

Suzbijanje bršljena

Ova biljka se širi semenom i korenskim sistemom. Bršljan šire ptice koje se hrane bobicama, a može se proširiti i putem malča. Nemojte zapostavljati zemlju koju ne koristite duži vremenski period.


U proleće treba uništavati mladice, koje se lakše uništavaju jer su slabije razvijene. Pri plevljenju treba čupati celu biljku prateći uputstva koja su data na početku teksta. Još jedna taktika je izgladnjivanje biljke.

Zbog jakog korenskog sistema biljka će se često pojavljivati opet. Preporučuje se da čupate ili sečete biljku do zemlje nekoliko puta dok koren u potpunosti ne oslabi. Moguće je da biljka miruje ispod zemlje po nekoliko meseci pre nego što ponovo počne da raste, tako da se proporucuje redovna inspekcija terena.

Ako vam je ovo naporno područje obraslo bršljenom možete prekriti plastikom, a ivice zatrpajte zemljom. Postarajte se makar da godinu dana stoji plastika i da obezbedite najlon koji se ne raspada na suncu.


Ako gajite ovce, one mogu uništiti deo bršljana za vas. Na njih ne utiče ulje, ali će pojesti samo vrhove što vremenom slabi biljku. Bršljan koji ste uklonili ne bacajte u kompostište, već ga odnesite deponiju, ali ne na divlju deponiju, jer ako se ne odloži na odgovarajući način širenje će se nastaviti.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica