Paljenje strništa – oštećuje zemljište i kažnjivo zakonom

Paljenje strništa – oštećuje zemljište i kažnjivo zakonom

Paljenje strništa ima niz negativnih posledica, a pored toga zabranjeno je zakonom i strogo kažnjivo. Ali koliko naši poljoprivrednici zapravo vode računa o tome?

Na putu kroz Vojvodinu, odmah pored puta zatekli smo upravo ovaj proizor, koji nažalost nije prvi, a ni jedini primer paljenja strništa.

Ova praksa ima niz negativnih posledica koje naši proizvođači ne znaju ili namerno zanemaruju. Paljenje strništa dolazi do dugotrajnog uništavanja zemljišta, naročito ako se izvodi svake godine. Ubijaju se korisni mikroorganizmi zemljišta, koji su važni za ravnotežu i stvaranje humusa. Pored toga, vatra sa njiva može se proširiti i izazvati požare većih razmera.

Osim toga to je strogo kažnjivo i zakonom zabranjeno.

Za prekršioce su predviđene novčane kazne u skladu sa zakonom, za fizička lica kazne su od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara. A u slučaju nastanka veće materijalne štete i kazne zatvorom od šest meseci do tri godine.

Rekord po broju intervencija u Sremskom okrugu je postignut 2012. godine gde su vatrogasci imali 1.843 intervencije za godinu dana. Trenutno je taj broj manji nešto ispod 900 intervencija, ali ukoliko se vremenske prilike ne promene uskoro ove godine bi mogao biti oboren rekord.

Podaci govore da svake godine izgori više stotina hektara obradivog zemljišta čiji je uzrok najčešće ljudski faktor, odnosno nekontrolisano paljenje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica