Svet poljoprivrede Prodavnica

Sadnja 60.000 stabala povodom 60. rođendana NP Fruška gora

Nacionalni park Fruška gora je najstariji nacionalni park u Srbiji, a ovu titulu je dobio još 1960. godine. Može se pohvaliti brojnim biljnim i životinjskim vrstama koje ga nastanjuju, a planina Fruška gora je poznata i po velikom broju manastira koji su na njenoj površini izgrađeni pre nekoliko vekova, nepreglednim vinogradima koji krase njene obronke i zujanjem koje dolazi iz mnoštvo košnica koje su tu stacionirane upravo zbog činjenice da ova planina ima najveću koncentraciju lipe u Evropi. Povodom 60. rođendana ovog nacionalnog parka, jedinog na teritoriji Vojvodine, organizovano je pošumljavanje koje ima veliki ekološki značaj.

Kako kažu iz ovog nacionalnog parka, akcija sadnje 60 hiljada sadnica povodom obeležavanja 60 godina od proglašenja Fruške gore za prvi nacionalni park u Srbiji, započeta je 15. novembra. Pošumljavanje će trajati dok se ne posadi 60 hiljada sadnica, najkasnije do početka novog vegetacionog perioda 2021. godine, zavisno od vremenskih prilika i epidemiološke situacije.

„Realizacija akcije sadnje 60 hiljada sadnica je u toku i do sada je posađeno 40 650 sadnica. Sadnja se sprovodi na ukupnoj površini od 52 hektara, a akcijom sadnje biće zasađeno 45 500 sadnica hrasta, 5 000 sadnica bukve i 9 500 sadnica topole”, rekli su u JP „Nacionalni park Fruška gora”.

U akciji sadnje 60 hiljada sadnica svakodneno učestvuju svi zaposleni iz JP „Nacionalni park Fruška gora”, kao i svi zainteresovani građani i organizacije u skladu sa primenom propisanih epidemioloških mera. Jedno od zasađenih stabala na Fruškoj gori nosi poruku koju je ostavio Agromedia portal, čime smo želeli da damo podršku ovoj ekološkoj akciji.

Foto: JP „Nacionalni park Fruška gora”

Pošumljavanje predstavlja podsticaj razvoju ekološke svesti

„Ova sadnja predstavlja dodatni doprinos u odbrani šumskih ekosistema Fruške gore, podsticaj razvoju ekološke svesti građana kao i primer za sve organizacije i građane da se priključe i organizuju slične akcije”, ističu u JP „Nacionalni park Fruška gora”.

U ovom preduzeću kažu da svaki posetilac, kao pojedinac, doprinosi očuvanju prirode svojim odgovornim ponašanjem prilikom boravka u prirodi, a učestvovanjem u akcijama koje su organizovane na stručnim i planskim osnovama može da se ostvari lični dopinos unapređenju prirode.

Javno preduzeće „Nacionalni park Fruška gora” planira da i u budućnosti sprovodi slične akcije koje organizuje mimo svojih redovnih aktivnosti, u skladu sa planskim dokumentima, zainteresovanosti drugih učesnika i u okviru svojih mogućnosti.

Foto: JP „Nacionalni park Fruška gora”

Pošumljavanje je jedan od najboljih načina na koji čovek može da doprinese očuvanju životne sredine. Šume su „pluća” naše planete i stanište velikom broju biljnih i životinjskih vrsta, kao i oaza mira i spokoja od vreve urbanog života. Njihova estetska funkcija takođe nije zanemarljiva, sva stabla koja su posađena i ona koja će biti u budućnosti dodatno će doprineti lepoti Fruške gore i učiniti je još atraktivnijom za sve one koji žele da odmore svoje telo i duh u prirodi.

Da podsetimo, poslednjih godina su u našoj zemlji organizovane brojne akcije pošumljavanja koje su rezultirale sadnjom velikog broja stabala. Prošle godine je u velikoj akciji pošumljavanja „Zasadi drvo“ posađeno preko 51 hiljada stabala za jedan dan na 34 lokacije u Srbiji. U vojvođanskoj opštini Titel je takođe krajem prošle godine počela akcija sadnje 16 hiljada stabala, koja je za cilj imala da se zasadi po jedno stablo za svakog meštanina Titela. Ove godine je pokrenuta akcija “Posadi svoj hlad” koja je svim zainteresovanim građanima omogućila da besplatno dobiju sadnicu jasena koju mogu da zasade i na taj način doprinesu pošumljavanju.

 

Komentari