Novogodišnje jelke – Da bi stigla do vašeg doma treba od 5 do 10 godina

Novogodišnje jelke – Da bi stigla do vašeg doma treba od 5 do 10 godina

Da bi novogodišnja jelka stigla u vaš dom, potreban dug put njenog uzgoja od čak pet do deset godina, uz poštovanje strogih ekoloških standarda. Za razliku od zemalja u našem najbližem okruženju, Srbija nema razvijenu proizvodnju jelki, kao ni njihovu distribuciju.

jelke u redu

U Hrvatskoj je proizvodnja ovog četinara veća zbog znatno veće potražnje na tržištu, imajući u vidu veće potrebe za ozelenjavanjem javnih površina i turističkih destinacija. Prema mišljenju stručnjaka, razlozi za slabiju proizvodnju ovih stabala u Republici Srbiji su pored malih potreba tržišta, nizak životni standard i nerazavijena ekološka svest građana.

Novogodišnje praznike prate nezaobilazni rekviziti, a jedan od njih je naravno jelka, i to najčešće obična smrča ili bela smrča (Picea abies), koja je ujedno i najjeftinija.

Godinama slušamo o tome kako je legalno kupovati samo jelke sa busenom, a da su sečene jelke bez busena nelegalno posečene.

“Ukoliko neko želi sečenu novogodišnju jelku, za to postoji namenska proizvodnja, odnosno postoje četinari koji se u toku planiranih prorednih seča, koje se provode u cilju uzgoja i nege mladih četinarskih šuma, seku, te se kao takvi mogu koristiti, naravno samo uz odgovarajuću propisanu dokumentaciju, u svrhu sečenih novogodišnjih jelki”, kaže Boris Ivanović iz „Srbijašuma“.

Prema važećem Zakonu o šumama, seča onih šuma koje su u vlasništvu Republike Srbije je strogo zabranjena i kažnjiva. Što se tiče privatnih šumovlasnika, oni imaju pravo da vrše seču u svojim šumama, uz prijavu lokalnoj šumskoj upravi, kako bi šumarski tehničari izvršili označavanje stabala za seču prema utvrđenoj proceduri.

U većim rasadnicima koji u svojoj proizvodnji imaju jele i smrče, ističu da isključivo bavljenje proizvodnjom ovih vrsta četinara nije unosan posao, kao i da njihov mogući izvoz u zemlje EU nije organizovan. Inače, prema raspoloživim podacima, na tržištu EU se pred novogodišnje i božićne praznike proda više od 70 miliona jelki.

Uzgoj jelke nije ni malo lak, počev od sadnje do finalnog proizvoda. Posao je višegodišnji, potrebno je mnogo rada, a da bi jelka dostigla visinu od 100 cm, neophodno je sačekati 5 godina. Takođe, pored toga što je potrebno ispuniti zahteve u pogledu PH vrednosti zemljišta uz dodavanje odgovarajućeg treseta, neophodno je zadovoljiti klimatske uslove uz minimalnu nadmorsku visinu od 380 metara.


Kada govorimo o kvalitetnom semenu ono se najčešće nabavlja iz Slovenije, a za pojedine vrste iz Amerike i čak sa Kavkaza. Međutim, i pored teških uslova proizvodnje, veliki broj proizvođača ne odustaje od ovog biznisa, jer su kako kažu, dosta uložili u seme i zemljište. Svim potencijalnim proizvođačima jelki savetuju sađenje na površini koja nije manja jednog do dva hektara zemljišta.

Jelke se ovih dana se mogu naći u ponudi na pijacama širom Srbije. Njihova cena se najčešće kreće u rasponu od 2.000 do 7.000 dinara, dok je za one proizvedene u rasadnicima, potrebno izdvojiti od 2.000 do 15.000 dinara.

jelka iglice


Za one kupce koji su se odlučili za kupovinu jelke sa busenom, savetuje se da ih redovno zalivaju vodom sobne temperature. Nakon praznika, jelku je potrebno prilagoditi uslovima za presađivanje što podrazumeva period prilagođavanja.

„Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili nekoj prostoriji koja se ne greje, a kada zemlja nije smrznuta, odnosno kada je spoljna temperatura iznad jednog stepena Celzijusa, da se presadi“, savetuju stručnjaci.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica