Zašto treba kupovati jelke sa busenom

Zašto treba kupovati jelke sa busenom

Bez obzira na to koje ste nacionalnosti, vere ili rase, sigurno ste ovih dana razmišljali o kićenju jelke. Ovaj lepi običaj postoji svuda u svetu i asocira na radost, naročito najmlađih ukućana. Zato je tržište prirodnog, kao i veštačkog zimzelenog drveća u ovo doba godine izuzetno bogato i raznovrsno. Mi smo odlučili da ga istražimo.

Grančica - ©Agromedia

Ovih dana u našoj zemlji gotovo da ne postoji dom u kojem se ne kiti božićna jelka. Taj običaj podjednako i veoma rado praktikuju i pravoslavne i katoličke porodice, a naročito one u kojoj ima male dece. Zbog vesele, praznične atmosfere koju ukrašena jelka stvara, ona je već decenijama obavezan detalj oko kojeg se ukućani okupljaju u toku božićnih i novogodišnjih praznika. Stariji članovi domaćinstava pamte i neke legende u vezi sa božićnim drvetom.

Legende o božićnim jelkama

Najpoznatija ruska legenda kaže da su iznad pećine u kojoj je Bogorodica rodila Isusa rasla tri drveta – kedar, bor i jela. Prva dva su Hristosa darivala mirišljavim iglicama i šišarkama, a jela je, od tuge što nema čime da daruje novorođenče, počela da plače.

Kavkaska jelka – kraljica među božićnim jelkama u Nemačkoj

Na nju se sažalila zvezda sa neba, pa je na vrh jele spustila jednu zvezdicu koja je sijala prelepom svetlošću. Jelka se zatim savila i ovu zvezdu spustila pored Isusa. Zato se i danas na vrh božićne jelke stavlja zvezda, kao znak ljubavi prema Isusu Hristu.
Jelke - ©Agromedia

Druga poznata legenda odnosi se na nemački narod. Prema njoj, preci Nemaca su od davnina verovali da šumski duh, zaštitnik prirode, živi na vrhu jelke. Zato su na kraju godine odlazili u šumu da ga umilostive i osiguraju sebi sreću i blagostanje u predstojećoj godini. Vremenom, običaji su se menjali, pa su Nemci ove jelke počeli da donose iz šume i ukrašavaju ih u svojim domovima.

Treća među legendama koje smo izdvojili govori o Martinu Luteru Kingu. On se, šetajući u novogodišnjoj noći kroz šumu, oduševio prizorom svetlucave jelke u prirodnom ambijentu. Zato je odlučio da je odseče i odnese u svoj dom, kako bi obradovao ukućane. Oni su zatim na jelku stavili i svećice, pa je dobila još lepši sjaj i lepotu.

 


Prirodna jelka u dom unosi svežinu, lepotu i miris prirode, što nijedna plastična ne može da ima.

 

Veštačka ili prirodna jelka?

U poslednjih nekoliko decenija sve je više ljudi koji vode računa o zaštiti prirode i biodiverziteta. To je verovatno i glavni razlog što je broj okićenih veštačkih jelki gotovo svake godine znatno veći od broja prirodnih.


Ipak, često se u domaćinstvima u kojima se jednom okiti prirodna jelka o veštačkoj više nikada ne razmišlja. Prirodna jelka u dom unosi svežinu, lepotu i miris prirode, što nijedna plastična ne može da ima. Uz to, nekada se verovalo da se zelene jeline grančice unose u kuću kako bi nas podsećale na lepotu svežih biljaka i na to da će dugu hladnu zimu uskoro zameniti prolećno sunce, raznobojne biljke u prirodi i cvrkut ptica.

 


Jelke - ©Agromedia

Uz to, trebalo bi da znate da se danas jelke gaje u rasadnicima namenski za novogodišnju prodaju. Najčešće, njihova prodaja neće poremetiti ekosistem, niti opstanak drugih biljaka i životinja iz prirode.

Takođe, posle novogodišnjih praznika, ukoliko okitite jelku sa busenom, znajte da ona vrlo lako može biti vraćena, odnosno posađena u prirodi. Iz tog razloga istraživali smo gde možete da kupite jelke koje su gajene da bi bile okićene i kome možete da se obratite ukoliko želite da vašoj jelki posle praznika sačuvate život.

 

Jelke koje se gaje da bi bile okićene

Da bismo saznali prave i proverene informacije o kupovini prirodnih jelki, razgovarali smo sa stručnjacima iz JP „Srbijašume“. Ovo preduzeće tokom cele godine sadni materijal gaji u 25 rasadnika širom Srbije, pa vam zato sledeće informacije mogu koristiti bez obzira iz kog ste kraja naše zemlje.

 

Zdrava sadnica sa busenom u kućnim uslovima bi kao okićena jelka mogla da preživi 20 i više dana.

 

U gotovo svim ovim rasadnicima trenutno postoji ponuda četinarskih sadnica koje su namenski proizvedene u svrhu novogodišnjih jelki. Najčešće vrste koje se u Srbiji kupuju zbog lepog, dekorativnog izgleda jesu:

  • obična jela;
  • obična smrča;
  • dugoigličava jela;
  • bodljikava smrča;
  • srebrna smrča;
  • pančićeva omorika.

U zavisnosti od vrste i visine sadnica koje su namenjene za jelke, njihova cena može da iznosi od 800 do 2.500 dinara. Najčešće se kupuju one koje su visoke od jednog do dva metara“, rekao nam je gospodin Boris Ivanović iz JP „Srbijašume“.
Jelka sa busenom - ©Agromedia 

Osim cene, važno je da znate da li sadnica koju odlučite da kupite ima svu propisanu dokumentaciju. Ona vam garantuje poreklo jelke i njeno zdravstveno stanje. Zdrava sadnica sa busenom u kućnim uslovima bi kao okićena jelka mogla da preživi 20 i više dana. Nakon tog vremena trebalo bi da je vratite u njeno prirodno okruženje. S druge strane, za jelke čije se zdravstveno stanje ne zna, ne možete znati ni životni vek, niti kakva bi joj klima i nadmorska visina kasnije odgovarala.

Ipak, čak i ukoliko jelka ima svu potrebnu dokumentaciju, o njoj morate voditi računa u kućnim uslovima. Takvim sadnicama duži životni vek omogućavaju busenovi. Zato bi njih trebalo redovno zalivati. Grane jelke, suprotno tome, nije preporučljivo zalivati.

Okićenu jelku bi trebalo da čuvate od direktnog izvora toplote, a naročito obratite pažnju na njen vrh, jer je veoma važno da se on ne ošteti. „Sve što uradite pravilno za očuvanje vaše jelke, omogućava joj da kasnije u prirodi lakše podnese šokove presadnje, prezimi zimu i dočeka novu vegetaciju“, dodao je gospodin Ivanović iz JP „Srbijašume“.

 

Grane jelke nije preporučljivo zalivati, a naročito obratite pažnju na njen vrh, jer je veoma važno da se on ne ošteti.

 

Ovaj stručnjak na kraju nam je rekao da svako od njegovih kolega može da vam pomogne prilikom kupovine jelke, ali i da vas nauči kako da je pravilno sačuvate do kraja praznika i presadite u prirodi, kada dođe vreme za to.

Gordana Milojković iz JKP „Zelenilo Beograd“ takođe nam je rekla da vam stručnjaci iz ovog preduzeća mogu pomoći. Ukoliko ne znate kako biste i gde posle praznika mogli da presadite jelku, slobodno se obratite nekome od njih. Naravno, ako ste iz nekog drugog mesta, obratite se nadležnoj komunalnoj službi za vaš kraj.

 

U gotovo svim ovim rasadnicima trenutno postoji ponuda četinarskih sadnica koje su namenski proizvedene u svrhu novogodišnjih jelki.

 

Sada kada znate sve o kupovini i čuvanju jelke, ostaje vam samo još da potražite najbliže prodavce zimzelenog drveća i izaberete sadnicu koja vam se najviše dopada. Naravno, ukoliko to već niste uradili.

I ne zaboravite, kićenje jelke jedan je od najlepših i najradosnijih običaja koji su u vezi sa novogodišnjim praznicima. Kako god da je okitite, sigurni smo da ćete narednih dana, zajedno sa vašim najdražim ljudima uživati u pogledu na božićno drvo, ali i u traženju poklona koji se pod njega stavljaju. I na kraju, setite se da je Božić vreme za ljubav, mir i praštanja. Zato obavezno sakrijte ispod jelke bar jedan poklon više. Srećni praznici!   

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica