Evo koje neobične tajne kriju ova stabla drveća

Evo koje neobične tajne kriju ova stabla drveća

Svako drvo je živ organizam koji brine o sebi, a promene koje se mogu uočiti kod nekih vrsta drveća tokom njihovog životnog veka zaista oduzimaju dah. Za vas smo izdvojili najneobičnije tajne koje kriju ovi giganti među biljkama. 

Koren starog drveta u šumi

 

Kavkaska jelka – kraljica među božićnim jelkama u Nemačkoj

1. Drvo dinamit

Ovo drvo sadrži seme koje može da eksplodira toliko jako da može da povredi životinje, ali i ljude koji mu se nađu u blizini. Upravo zbog toga, kada dođe do razmnožavanja, sam čin eksplozije može biti fatalan po život onog ko mu se nađe u blizini.

2. Drvo samoubica

Jedna nova vrsta palminog drveta mora da se osuši da bi mogla da se razmnožava. Ovo drveće troši mnogo svoje energije da bi privuklo oprašivače, a ipak ne umire odmah nakon razvitka plodova. Deblo je visoko oko 18 metara, a široko oko pet metara, dok njegovo lišće raste tako da formira oblik piramide.

 


Tahina plama
3. Besmrtna jela

U Švedskoj postoji jelka koja potiče još iz ledenog doba. Tajna dugovečnosti ovog drveta je u njegovoj misterioznoj sposobnosti da klonira samo sebe. Kada deblo izumre, odmah izraste novo, tako da je najstariji deo ove jele njen koren.

Paulovnija – brzorastuće magično drvo!


4. Drvo koje može samo sebe da đubri

Istraživači su otkrili specifičnu sposobnost nekog drveća koja se ispoljava kada se stablo iseče. Panj koji ostaje privlači azot iz vazduha kako bi nahranio prostor oko sebe – tlo i travu. Ova sposobnost je najizraženija kod drveća koje raste u tropskim šumama. Što se tiče načina na koji hrane sebe, primećeno je da takva stabla upijaju ugljenik, koji im pomaže u regeneraciji.


Istraživali smo: zašto da se ove godine odlučite za jelku sa busenom!

5. Drveće koje može samo sebe da leči

Kako bi živele što duže i bile zdrave, neke vrste drveća sama odbacuju svoje obolele delove. Ovom metodom drvo zaustavlja širenje bolesti i svoju energiju i hranljive materije koristi za izdanke.

drvo-jabuke

6. Drvo koje plače

Francuski naučnici zabeležili su zvuk koji drveće proizvodi kada prolazi kroz bol ili stres, a on podseća na zvuk mehurića. Naime, tokom sušnih perioda, drveće izvlači tečnost iz svih svojih delova, a ono što čujemo je proces „plakanja“ koji stručnjaci nazivaju kavitacijom.

Lešnik – drvo čiji rod vredi čekati!

7. Pametno drvo

Tokom proučavanja topola, naučnici su došli do zaključka da određene vrste reaguju na svoje okruženje na osnovu pređašnjeg iskustva. Naravno, reč je o molekularnom iskustvu. Naučnici koji su istraživali različite vrste drveća zaključili su da drveće pamti uslove u kojima je nastalo i da svoju memoriju koristi i kada se nađe na drugačijem terenu.

Svileno drvo ili albicija – vaše OMILJENO mediteransko rastinje u vrtu!

8. Zapaljivo drvo

Drvo eukaliptusa stvara zapaljiv sloj na površini tla. Kada bi vatra buknula, požar bi za nekoliko minuta zahvatio čitavu šumu. U jednom takvom požaru 1991. godine poginulo je 25 ljudi i izgorelo 3.000 domova na brdima Berkli u Kaliforniji.
Izvor: National Geographic Srbija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica