Zašto kokoške jedu svoja jaja i kako to da sprečite

Zašto kokoške jedu svoja jaja i kako to da sprečite

 Zašto kokoške jedu svoja jaja i kako to da sprečite - © Pixabay

Kada je u pitanju uzgoj kokošaka, najbolje bi bilo prikupiti jaja na vreme kako bi se izbeglo njihovo lomljenje, ali i da ih kokoške ne bi pojele.

Većina kokošaka snese jaja do 10h ujutro. Stoga, skupljanje jaja rano ujutro je dobra praksa kako bi se osigurao njihov kvalitet. Ipak, uprkos pravovremenom sakupljanju jaja, oštećenja mogu i dalje da se javljaju.

Kokoške jedu voće, povrće, insekte, ali mogu i sopstvena jaja.

Zašto kokoške jedu svoja jaja?

Kokoške ovo rade ukoliko im je nivo kalcijuma u organizmu jako nizak. Manjak kalcijuma uzrokuje da kokoška traži dodatnu prehranu u ljusci jajeta.

Takođe, mogu pojesti jaja zbog dosade i slučajnog otkrića. Ukoliko je velika gužva u kokošinjcu, odnosno ima previše kokošaka, neke od njih lako mogu slučajno da slome jaja. Kokoška tada ima priliku da jede žumance i može da razvije naviku da ih jede. Stoga, čak i ako ste primetili da je nekoliko jaja razbijeno u kokošinjcu, to može da bude rezultat nezgode ali zasigurno će postepeno preći u ponašanje kokošaka.

Da biste sprečili kokoške da jedu jaja najpre treba proveriti da ne pate od nekih zdravstvenih problema, a posebno nedostatka kalcijuma.

Takođe, treba im obezbedi dovoljno prostora da mogu da lutaju i kljucaju okolo. Sakupljanje jaja, najmanje dva puta dnevno je takođe preventivna mera kako ne bi došlo do slučajnog razbijanja, koje može da vodi ka jedenju jaja.

Izvor: Best nest box


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica