Uslužni tov svinja: Ovde uvek znaš kolika ti je zarada, OVAKO razmišljaju u “svinjarskom Sremu”

Uslužni tov svinja: Ovde uvek znaš kolika ti je zarada, OVAKO razmišljaju u “svinjarskom Sremu”

I dok je tov svinja na našim farmama u sve većim problemima, u isto vreme naši stočari se sve više okreću uslužnom tovu. Za razliku od klasične proizvodnje koja nosi veliki rizik i neizvesnost, uslužni tov je mnogo izvesniji, a računica je jasna.

U domaćinstvu Duška Krstić iz “svinjarskog Srema”, generacijama se bave tovom, ali zbog niskih cena tovljenika i rizika koji ovaj posao nosi, odlučili su se da naprave saradnju sa Delta Agrarom i da u svojim objektima počnu da tove prasad njihove genetike.

“Imali smo pre svega kompletno zaokruženu proizvodnju sistem krmača –prase ali to se nije isplatilo, pa smo  odlučili da se bavimo uslužnim tovom svinja”, kaže Duško.

Na pitanje kako je organizovan tov, Duško navodi:

“Sada sarađujemo sa Delta agrarom, oni nam daju prasad Danbred genetike, koja su izuzetnog kvaliteta i zdravstvenog stanja, a mi ih onda uslužno tovimo. Njihova obaveza je da nam obezbede prase i hranu, dok su veterinarske usluge stvar dogovora.

Delta Agrar se bavi prodajom, a moja zarada zavisi od brzine, odnosno od vremena u kome mogu da uhranim svinje.

Pored objekata, presudno iskustvo

“Od nas se zahteva da posedujemo objekte koji zadovoljavaju sve zahtevane standarde i pored toga traži se, i veliko iskustvo u ovom poslu.

Na ovaj način uvek znamo koliko smo zaradili”, a kako zaključuje Duško, ” kad tovimo sopstvenu prasad, nikada nismo sigurni da li ćemo zaraditi i koliko.


I dok razmišlja o trenutnoj situaciju u stočarstvu, Duško napominje: ”Trenutno u tovu imam 800 komada i to bi za mene bio veliki rizik ako cena ne bude dobra.”

I na kraju zaključuje: “U početku ovo nije bas bilo primamljivo za stocare, ali danas ima sve vise mojih kolega koji se bave uslužnim tovom.”

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica