Šta dobijamo, a šta gubimo UVOZOM PRASADI i svinjskih polutki?

Šta dobijamo, a šta gubimo UVOZOM PRASADI i svinjskih polutki?

Uvoz prasadi i svinjskih polutki u našu zemlju može da bude samo gašenje požara da se trenutno stočari uposle, ali se mora voditi računa da kada se prasad utove prestanemo sa uvozom jer će tada biti velika ponuda tovljenika na tržištu što može rezultirati velikom ponudom i niskom cenom kaže Nebojša Radnić iz Starog Žednika.

On postavlja pitanje da li on ali i drugi proizvođači mogu da opstanu sa cenama koje stalno padaju i sada su ispod proizvođačke cene.

Njegov predlog je da klaničari i tovljači postignu dogovor koji bi svakome omogućio minimalnu, ali stabilnu zaradu, ali do toga još nije došlo.

On se bavi ratarskom proizvodnjom na 600ha i sam obezbeđuje hranu za svinje koje tovi. Mišljenja je da se bavi isključivo tovom svinja bez ratarstva ne bi opstao kao što nisu opstali mnogi koji su imali i po 200 krmača ali su morali da ih rasprodaju i odu u Dansku da se tamo bave tim poslom na njihovim farmama. Postavlja i pitanje zašto je država ulagala veliki novac u podizanje objekata, a sada ti objekti ostaju prazni.

 

prasići za uvoz

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica