U Španiji živi više svinja nego ljudi!

U Španiji živi više svinja nego ljudi!

Ministarstvo za zaštitu životne sredine saopštilo je da je broj svinja u Španiji premašio broj ljudi. Svaka svinja pije oko 15 litara vode na dan što predstavlja ekološki problem s obzirom na to da je Španija često pogođena sušom.

 Svinja u blatu - © Pixabay

U zemlji sada ima 50 miliona svinja, a 46.5 miliona stanovnika, odnosno za 3.5 miliona više je svinja. Od 2013. godine statistika govori da je broj svinja povećan za oko devet miliona i sve su veće bojazni oko ekoloških uticaja te industrije, koja je u 2017. isporučila više od četiri miliona tona proizvoda od svinja i time ostvarila prihod od šest milijardi evra.

Uzgoj svinja postao je ključan doprinos stočarskoj proizvodnji, ali je ujedno postao četvrti po veličini generator gasova sa efektom staklene bašte u Španiji nakon transporta, proizvodnje električne energije i industrije, piše The Guardian.

Uzgoj svinja takođe znači potrošnju ogromne količine vode, u zemlji koja je često pod uticajem suše, s obzirom na to da svaka svinja pije oko 15 litara vode na dan. Nitrati iz otpadnih proizvoda životinja takođe počinju da zagađuju podzemne vode, kažu strušnjaci.

Španci jedu oko 21 kg svinjetine svake godine, a nacionalna ljubav prema svinjama datira hiljadama godina unazad.

Izvor: The Guardian

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica