Trovanje hranom kod konja – uzroci i posledice

Trovanje hranom kod konja – uzroci i posledice

Konji, kao i druge životinje, mogu da se osećaju loše nakon varenja otrovnih biljaka ili hemikalija. Ukoliko se ovo dogodi, može da dovede do poremećaja sistema za varenje. U tekstu koji sledi možete pročitati šta sve može u ishrani konja da bude otrovno.

Konji - © Agromedia

Trovanje teškim metalima

Do ove vrste trovanja kod konja ne dolazi često, ali ukoliko se desi, najčešće su razlozi loša upotreba hrane i lekova (živa, selen), kontaminirani pašnjaci (olovo, cink, arsen) ili kontaminirana voda (kadmijum). Svi teški metali prouzrokuju probavne lezije, grčeve i hemoragični enteristis ali i neurološke bolesti koje su mnogo opasnije od lezija. Trovanje arsenom obično nastaje kontaminiranom hranom, najčešće je reč o žitaricama. Trovanje živom je danas retka pojava, jer su svi upoznati sa opasnostima koje nosi upotreba žive.

Trovanje biljkama

Jedna od trava koja može da naškodi konjima je lisičiji rep. Preporuka je da se pašnjaci održavaju kako bi se izbegla pojava otrovnih biljaka ili ako se primeti pojava ovih biljaka da se loše seno odbaci, kako bi se sačuvalo zdravlje životinje. 

Neke od vrsta velebilja koje pripadaju porodici Solanaceae. Ove biljke prouzrokuju nekoliko toksičnih sindroma, jer sadrži toksine koje izazivaju jak gastroenteritis. Druge biljne vrste koje mogu biti otrovne su: vinobojka, ricinus, tatula, poponac i bagrem.

Izvor: Allaboutfeed.net

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica