Zdravi zubi – zdrav konj!

Zdravi zubi – zdrav konj!

Dok trgovac u pesmi „Ciganin hvali svoga konja“ savetuje kupca da ne gleda konju u zube da ne bi utvrdio njegovu starost, Saša Savić iz sela Belosavci ima pretežno mlada grla, ali povremeno i probleme sa njihovim zubima.

Saša Savić sa svojim konjima - © Julijana Kuzmić/Agromedia

U porodici Savić konji su oduvek odgajani. Pored 13 grla lipicanera i domaće rase, svoj stočni fond obogatio je i  svinjama, kravama, kozama, ovcama, pa čak i magarcima. Kaže da konj ne zahteva ništa više posebne uslove držanja i ishrane od drugih životinja, ali treba se obratiti pažnja na njihovo zdravlje, odnosno na zube. Usled starosti konji gube zube, zbog toga se teško hrane, pa je njihovo zdravstveno stanje često ugroženo. Međutim, i mladim grlima zubi mogu praviti problem.

Ko se nije popeo na konja – taj nikada nije pao

„Konji imaju jake zube i jake vilice, međutim jedino što može da se javi kao problem kod njih jesu ‘kurjački’ odnosno vučiji zubi. Takvim zubima koji su izoštreni ubada sebe u desni i ne može da jede“, objašnjava Saša.

Konjske i one druge snage

Kobile imaju po 36 zuba, a pastuvi po 40 zato što im oko četvrte godine izraste po jedan zub ispred svakog niza kutnjaka. Upravo rudimentarni pretkutnjaci jesu vučiji zubi koje je konj stvorio nepravilnim ugrizom, odnosno kosim pokretima vilice. Poznato je da je današnji konj potomak konja Eohippusa koji se hranio grmljem pa mu je vučiji zub bio neophodan da bi žvakao takve biljke. Prenošenjem takvog gena danas se ovaj problem javlja kod čak 50 odsto konja, koji remeti žvakanje i ishranu.

Konjski zubi - © Julijana Kuzmić/Agromedia

„Konji tada nisu toliko nervozni, koliko kad jedu, jedu sporije ili vraćaju hranu nazad, zatim zabacuju i mlate glavom“, kaže Saša.

Pored toga, znaci da konj ima problema sa zubima jeste i zadah iz usta, balavljenje, prosipanje hrane ili pljuvanje manjih delova trave. Redovne kontrole su najbolja prevencija problema sa zubima, međutim, kad se oni ipak pojave, treba pozvati veterinara.


Ovi konji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim

„Imao sam sreće da je veterinar imao ordinaciju preko puta, pa mi je dao ram i burgiju. Ramom raširim vilice konju, a zatim burgijom, odnosno turpijom isturpijam te vučije zube. Posle toga se pospe malo soli i to bude dobro.“

Vremenom je Saša Savić ne samo kad su u pitanju vučiji zubi, nego i čitavo zdravstveno stanje konja, zamenio svog veterinara.


Ram i turpija za zube - © Julijana Kuzmić/Agromedia

„Na našoj teritoriji trenutno nema veterinara koji zna dosta o konjima. Ja sam sam izlečio ždrebicu od tetanusa. Konj kad padne, teško da će preživeti, pa sam zvao nekoliko veterinara iz Vojvodine i uz pomoć njihovih saveta i upornošću uspeo sam da je spasim. Nakon izlečenja, ždrebila se nekoliko puta, a onda sam je prodao – zdravu“, kaže Saša.


Za zdravlje konja, kažu, potrebni su posebni uslovi, pa se nekim ljubiteljima ovih plemenitih životinja čini da gajenje konja danas znači luksuz. Međutim, Saša Savić nas uverava da je jedino važno da konj bude u provetrenoj štali, zimi  temperatura treba da bude oko nule, jer se u toplijem prostoru mogu javiti bakterije i treba da mu se daje isključivo prirodna i zdrava hrana.

Ja svoje konje hranim isključivo prirodnom i zdravom hranom, ne prerađenom, već kukuruzom, senom, šašom i slično. Veliki sam protivnik proteina, koncentrata, premiksa, dodatnih stimulansa. Zdravo hranim i ostale životinje koje imam.

Ako ste svom konju obezbedili potrebne minimalne uslove ishrane i držanja, prevencija svake bolesti i problema sa zubima jesu redovne kontrole i to barem na svakih pola godine, jer ako je zub kod konja pokvaren ili mu se stvara vučiji, manje će jesti i tako će mu zdravlje biti ugroženo.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica