Šumadija – koke nose zelena jaja!

Šumadija – koke nose zelena jaja!

Dragan Mitrović iz sela Oplanić kod Kragujevca neće morati da farba jaja za predstojeći Uskrs jer on svakog jutra pravo iz kokošinjca donosi zelena! Njegova graorka već četiri godine nosi jaja bledo zelene nijanse, koja se očigledno razlikuje od uobičajene bele ili žućkaste boje ljuske.
 

Zelena jaja - foto: Biljana Nenković

„Moje kokoške su u takozvanom slobodnom uzgoju, koji je odavno zaboravljen, čak i u selu. Slobodno kljucaju po poljima na našem imanju i ne hranimo ih nikakvim koncentratima. Pretpostavljam da iz trave dobijaju nekakve materije od kojih su jaja zelena. Mi ih jedemo, evo već četiri godine, i nikom ništa nije falilo. Još jedna kokoška povremeno snese jaja plavičaste boje“, kaže Dragan Mitrović, poljoprivrednik iz gružanskog sela Oplanić.
 

Dragan Mitrović - foto: Biljana Nenković

Zelena jaja u domaćinstvu Mitrovića iz jata od oko dvadeset kokošaka donosi upravo koka sa sivkasto-crnim perjem. Draganova graorka jede isključivo domaću hranu, kukuruz i pšenicu koju ovaj domaćin uzgaja na osam hektara svoje zemlje. Nikada nije bila u kavezu, kao ni ostale kokoške u domaćinstvu Mitrović.
 

Zoran Prokić, veterinar - foto: Biljana Nenković

Zoran Prokić, veterinar iz Kragujevca, kaže da do sada nije viđao pigmentisana jaja, i pretpostavlja dva moguća uzroka ove neobične pojave.

„Uzrok za jaja drugačije boje kokošaka mogu da budu minerali koje dobijaju iz hrane koju kljucaju. Druga mogućnost, ali manje verovatna, je da je u pitanju metabolički poremećaj kod kokoške“, kaže Prokić.

Ostalo je pitanje zašto i druge kokoške Mitrovića ne nose „obojena“ jaja, s obzirom na to da sve jedu istu hranu i kljucaju travu po livadama u Gruži.
 


Koka graorka koja nosi zelena jaja - foto: Biljana Nenković


Ovo nije prvi slučaj da koke u Šumadiji nose obojena jaja.
Pre nekoliko godina u čačanskom selu Ostra, koje je od Oplanića taman preko brda, jedna kokoška u familiji Anđelić, takođe je nosila zelena jaja. Jedina sličnost sa slučajem u Oplaniću bila je da su obe graorke.

Sagovornici:
Dragan Mitrović, poljoprivrenik iz Oplanića
Zoran Prokić, veterinar iz Kragujevca


Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica