Kako da u 5 koraka OČISTITE i dezinfikujte KOKOŠINJAC

Kako da u 5 koraka OČISTITE i dezinfikujte KOKOŠINJAC

Baš kao što je našem domu potrebno veliko spremanje, tako i kokošinjac traži generalno spremanje, iako ste ga redovno održavali. Redovno čišćenje kokošinjca nikako ne treba zanemariti, jer dobra higijena spriječava razvoj parazita koji bi mogli napasti kokošinjac. Posledice loše higijene mogu da se odraze na nosivost jaja, a posebno na zdravlje kokošaka.

Saveti za početnike: Kako pravilno očistiti i dezinfikovati kokošinjac - ©Agromedia

Čišćenje kokošinjca i kutija za gnezda podrazumeva određene korake. Morate da budete temeljni i da koristite prirodna sredstva kako ne biste izazvali iritaciju vašim kokama i pilićima.

Korak 1:

Prvo je potrebno očistiti svu prljavištinu, nakupljeno perje, istrošeni materijal za grezda i izmet ptica. Zavisno od veličine kokošinjca, to može da potraje.

Važno je izgrebati što je više moguće izmeta jer on, nažalost, neće da omekša uz pomoć vode ili sredstva za čišćenje.

Korak 2:

Uzmite crevo i pustite jak mlaz vode, kako biste sa njim isprali svu prašinu i ostatke koji su ostali od struganja i ono što niste uspeli da iznesete lopatom. Ukoliko niste iz prvog puta uspeli sve da uklonite, možda ćete morati da ponovite prvi korak.

Korak 3:


Koristite prirodna sredstva za čiščenje, kao što je sirće, kako biste očistili kokošinjac i kutije za gnezda. Nikada nemojte da upotrebljavate hemijska sredstva jer su ona za životinje prejaka, mogu biti toksična (pogotovo za mlade koke ili piliće) i posebno ukoliko pustite ptice u kokošinjac koji se nije potpuno osušio.

Saveti za početnike: Kako pravilno očistiti i dezinfikovati kokošinjac - ©Pixabay

Sirće ima slična svojstva bez ikakvih posledica po ptice. Sredstvo za čišćenje pravi se tako što se pomeša jednaka količina sirćeta i vode. Za ribanje može da se upotrebi grublja četka sa drškom.


Važno je da drška bude podesiva jer ćete sa njom morati da oribate kako pod tako i zidove kokošinjca, da biste ga totalno oslobodili od preostalog izmeta, fleka, prljavštine i drugih nečistoća.

Korak 4:


Ponovo koristite crevo sa jakim mlazom vode kako biste isprali kokošinjac i obavezno isperite četku jer će vam ponovo trebati.

Korak 5:

Četkom, koju ste dobro isprali od svih ostataka nečistoća, uklonite svu stajaću vodu koja se zadržala po ćoškovima ili bilo kom delu kokošinjca. Zatim ga ostavite otvorenog da se osuši, kao i kutije za gnezda.

Svež vazduh će pomoći da oštar miris sirćeta nestane, a toplota sunca će takođe pomoći u postupku dezinfekcije.

Samo za početnike: 9 koraka za isplativ uzgoj kokošaka

Nakon što se kokošinjac potpuno osušio, položite sveže materijale na pod i u kutije za gnezda. Pri izboru materijala uzmite u obzir da se kokošiji izmet sastoji od 85 posto vode. Želite materijal koji će da apsorbuje tu vlagu, te planirajte izbor materijala u skladu sa tim.

Nakon što ste u kokošinjac postavili podloge za pod i kutije za gnezda, možete da vratite svoje koke nazad u njihov sveže očišćen i ušuškan dom.

Izvor: Best nest box

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica