Sačuvajte kokoške od toplotnog udara: Evo šta treba uraditi tokom vrelih letnjih dana

Sačuvajte kokoške od toplotnog udara: Evo šta treba uraditi tokom vrelih letnjih dana

Sačuvajte kokoške od toplotnog udara: Evo šta treba uraditi tokom vrelih letnjih dana- ©Agromedia

Proleće je prošlo i polako smo ušli u leto, sa kojim dolaze i ekstremno visoke temperature. Iako pomisao na leto za većinu ljudi znači odmor, za naše dvonoge pernate prijatelje to može da znači i borba za opstanak.

Pogledajmo kako možete da prepoznate kada su vaše kokoške doživele toplotni udar, kao i koji su to načini da ih ohladite tokom leta.

Neke rase kokošaka se bolje nose sa vrućinom od drugih, međutim kada temperatura prelazi 30 stepeni, bilo koja rasa će početi da pati.

Prvo što ćete primetiti kada temperature pređe 30 stepeni, to je usporavanje proizvodnje jaja. Vremenom, ukoliko temperatura pređe 35 stepeni, potpuno će prestati sa proizvodnjom jaja.

Ukoliko se ne preduzmu mere zaštite za vreme velikih vrućina, kokoške će početi da pokazuju znake toplotnog udara, kao što su:

  • Hodanje okolo sa otvorenim kljunovima,
  • Ležanje na zemlji sa raširenim krilima,
  • Uzimanje vrlo malih količina hrane.

Pogledajmo šta možete da uradite da bi ih ohladili i da bi kokoške nastavile da polažu jaja.

1. Hlađenje vode

Prvo i najednostavnije što možete da uradite je da im ohladite vodu. Najbolje je da imaju plitke posude tokom toplotnih talasa jer ih je lakše rashladiti.

Obavezno im vodu držite u hladu, a tokom popodneva stavite kockice leda u posude kako bi voda što duže ostala hladna.

2. Zamrznuto voće

Druga najbolja stvar je da ih dajete povremeno hladnu ili smrznutu hranu. Neke koke vole banana, lubenice, druge vole jabuke ili jagode.


Voće se nasecka na sitne komade i zamrzne, i to samo za nekoliko sati, a zatim možete da ih nahranite.

Važna napomena: Obavezno uklonite semenke iz jabuka, jer su otrovne.


3. Obezbeđivanje hlada

Ukoliko kokoške držite u ograđenom prostoru, obavezno im obezbedite hladovinu. Možete ih premestiti ukoliko na tom prostoru nemate hlad, a možete kupiti i polovni suncobran ili bilo koju drugu vrstu zasene.

4. Ventilacija kokošinjca

Kokošinjac može toliko da se zagreje, da kokoške jednostavno ne mogu da borave u njemu.  Da biste kokošnja ohladili neophodno je da napravite ventilaciju, ako je već nemate. Najjednostavniji način je da napravite prozor, koji je potrebno da ostavljate malo otvoren. Ovo će kokoškama pružiti prijatan, hladan vazduh tokom cele noći.


Ukoliko ste zabrinuti zbog predatora, na spoljnu stranu prozora možete da stavite čelični štitnik.

Na kraju, obavezno se pobrinite da na podu imaju vrlo tanak sloj posteljice (piljevine). Ako tokom leta imaju previše posteljice, ona će delovati kao izolator i zadržavaće toplotu u kokošinjcu.

Izvor: The happy chicken coop

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica