Pružite im pravo osveženje: Ishrana kokošaka tokom letnjih meseci

Pružite im pravo osveženje: Ishrana kokošaka tokom letnjih meseci

Ishrana naših kokošaka menja se u odnosu na godišnja doba. Nećemo im i preko zime i preko leta davati istu hranu, već ćemo u zavisnosti od toga da li su visoke ili niske temperature menjati njihov režim ishrane. Ovakav režim ishrane tokom letnjih meseci može značajno uticati njihovo zdravlje.

Ishrana kokošaka tokom letnjih meseci - © Pixabay 

Pravilno hranjenje vaše živine tokom letnjih meseci će im pomoći da ostanu zdravi tokom velikih vrućina, ali ih na taj način i pripremate za jesen i zimu. Sigurno ste primetili da vaše kokoške troše manje hrane tokom leta.

Ovo je sasvim normalno, jer toplota dovodi do gubitka apetita, baš kao kod ljudi. Zato nemojte forsirati vaše kokoške ako ne žele jesti hranu koju im vi servirate jer postoji mnogo drugih opcija kao što su trava ili bube koje su im dostupne.

Čak iako ne žele da jedu hranu koju su jele tokom zime, pobrinite se da im uvek ponudite kvalitetan obrok. Jer dobar i kvalitetan obrok hrana će im pružiti odgovarajuće hranljive sastojke, vitamine i minerale koje su vašim kokoškama potrebni.

Ishrana kokošaka - © Pixabay 

Osim toga, uvek ih ishranu uvek možete upotpuniti letnjim poslasticama. Ponudite im malo jogurta, jer je on prirodni probiotik koji im može pomoći u lakšem varenju hrane. Ali pazite da ne preterate. Lubenica je takođe sjajna hrana za rashlađivanje i hidrataciju živine po vrućem danu.

Takođe, možete zamrznuti voće, povrće ili neko bilje i to im dati da kljucaju. Pored toga što će im to biti odlična zanimacija, možete ih dodatno rashladiti, hidrirati i nahraniti. 

Tokom leta moraćete da ograničite količinu zrnevlja kojim ih hranite. Zato što velike količine kukuruza mogu povećati proizvodnju toplote u telu i učiniti da im bude još toplije tokom leta. Umesto toga pokušajte da im dajete zeleno povrće, travu, korov ili maslačak.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica