Projekat ,,HOBOTNICA” namenjen ŽENAMA na selu

Projekat ,,HOBOTNICA” namenjen ŽENAMA na selu

Za Vesnu Milić poljoprivreda je nešto više od same zarade, ovim poslom se kaže bavi iz ljubavi. Odrasla je na selu, sticajem okolnosti ostala na imanju svojih roditelja i već godina sa svojim suprugom Aleksandrom Jevrićem uspešno vodi porodično gazdinstvo u lajkovačkom selu Jabučje. Rame uz rame sa njim je i na njivi, na farmi, vešta je i u radu sa traktorom … Svakoga dana mlekarama isporuče 350 litara mleka, a za litar trenutno dobijaju 40 dinara što je kako kažu nedovoljno.

Krave u štali

”Za sada nekako uspevamo sve sami, ali je teška situacija. Prošla godina je baš izdala, a sada je sve poskupelo. Trenutno opstajemo, a šta će biti u narednom periodu videćemo. Ceo dan radimo, praznika nema, a ne može čisto da nam ostane hiljadu dinara. Jesen će odlučiti da li ćemo smanjivati broj stoke, jer to je velika muka. Da je bar litar mleka 50 dinara plus premija od 10 dinara to bi bilo malo realnije, ali ovako je stvarno veliki gubitak. Žalosno je što je mnogo mlečnih, kvalitetnih krava dato na klanje. Mnogo domaćinstava je ugasilo proizvodnju”, priča Vesna.

Vesni i Aleksandru u poslu često pomažu i njihove tri kćerke. Najstarija Nevena je učenica srednje Ekonomske škole, a bliznakinje Tijana i Tatjana idu u treći razred osnovne škole. Vesna je od samog osnivanja uključena i u rad Ženskog udruženja Kolubarskog okruga gde aktivno učestvuje u projektima koje ovo udruženje realizuje.

”Moj dan je od danas do sutra, ali za sve se može naći vremena. Malo mi je krivo što subvenciju od 8.000 dinara, isto dobijam ja koja živim isključivo od poljoprivrede i onaj koji u kući ima dve,tri plate, penziju i pored toga izdaje zemlju pod kiriju. Trebalo bi da se to razgraniči, da se odvoje čisti poljoprivrednici od onih koji su zaposleni. Zašto ženama koje su na selu, poljoprivrednice, ne bi bar obezbedili besplatno zadravstveno osiguranje, ali ja ne verujem da će se to nekada razgraničiti i ostvariti”, smatra Vesna Milić

U narednih osam meseci Vesna će biti deo projekta ”Hobotnica”, koji je namenjen ženama koje žive na seoskom području. Program, u kome će biti uključeno 80 žena sa teritorije Mionice i Lajkovca, obuhvata osam različitih usluga sa ciljem ”da žene iz ruralnog područja rastereti svakodnevnih neplaćenih poslova koji su dodatno povećani u uslovima pandemije KOVID – 19”.

Psihološka podrška, pravna pomoć, radionice za ekonomsko osnaživanje, organizacija druženja, učenja i povezivanja samo su neke od usluga koje će biti pružene polaznicama program, a koje su izabrane na osnovu istraživanja koje je sprovedeno tokom prošle godine.

Krave u štali

”Žene će moći i da nauče kako da koriste modere tehnologije, popularne aplikacije, neke od njih će dobiti i opremu u vidu tableta, a da se vodilo računa o svim segmentima života jedne žene u ruralnom području govori i činjenica da su kroz usluge obuhvaćena i deca korisnica. Tokom osam meseci za decu korisnica će biti organizovan besplatni časovi engleskog jezika, čime se pomaže ženama u ruralnom području da vreme koje bi posvetile deci, kako bi im olakšale učenje školskog gradiva, posvete sebi i odmore se od svakodnevnih obaveza”, pojašnjava Jelena Ružić, izvršna direktorka Ženskog udruženja Kolubarskog okruga.


Cilj programa je i da kreira usluge koje će rasteretiti žene od neplaćenih poslova i omogućiti im da dobiju nova znanja i veštine korisne za budućnost, a ujedno i da predvidi koliki su troškovi tih usluga i postoji li mogućnost dalje podrške takvim uslugama od strane lokalnih samouprava.

”Na ”Hobotnicu” ne treba gledati kao na program koji je počeo i koji će proći za osam meseci. Glavna ideja da usluge ”žive” i nakon završetka našeg projekta, što znači da bi lokalne samouprave nastavile da finansiraju usluge koje su ženama u njihovim opštinama potrebne. Samim tim, ”Hobotnica” je inovativan program socijalnih usluga koji će ženama koje žive na selu olakšati svakodnevne obaveze i dobiće potrebno vreme koje će moći da posvete svom rastu, učenju ili odmoru ”, rekla je Katarina Ranković, menadžerka za odnose sa javnošću.

Program ”Hobotnica” sprovodi se u okviru projekta nemačko – srpske saradnje ”Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe” koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica