Predstavljamo vam robota za mužu krava!

Predstavljamo vam robota za mužu krava!

Na zajedničkoj farmi preduzeća „Fotos” i „Almex” u Crepaji je sredinom 2014. godine počelo sa radom postrojenje za automatsku mužu krava nemačkog proizvođača „GEA Farm Technologies”. Almex” je u robota za mužu uložio oko milion evra, a zahvaljujući ovom postrojenju obezbeđeni su visokokvalitetni proizvodi: sirovo mleko i meso.

Kompanija „Almex“ poseduje jedinstvenog robota za mužu koji se u potpunosti uklapa u poslovnu filozofiju kompanije, a to je povećanje kvaliteta u svim radnim delatnostima, kao i viši kvalitet i bezbednost proizvoda. Reč je o najsavremenijem sistemu koji obavlja automatsku mužu, kontroliše kvalitet mleka, čisti uređaje za mužu, transport i skladištenje mleka, prati sve aktivnosti i zdravstveno stanje krava, analizira produktivnost svakog grla i daje predloge za povećanje proizvodnje mleka. S druge strane, sistem prihvata i ručne korekcije odgovornog lica i ponaša se u skladu sa njima.

Srž sistema je robot „Mi one“, koji na farmi u Crepaji opslužuje pet boksova za mužu. Na muži u robot-štali trenutno ima 250 grla, dok je na celoj farmi ukupno oko 500. Uvođenjem ovog postrojenja, kvalitet mleka, ali i opšteg stanja životinja je poboljšan. Broj radne snage je umanjen, što naročito pogoduje životinjama, jer nemaju mnogo kontakata sa radnicima. Dovoljan je samo jedan čovek za upravljanje robotom, naravno, putem najnovijih kompjuterskih softvera. Nešto više o tome ispričao nam je dr Goran Kirbus, veterinar.
 

Robot za mužu krava - ©Agromedia 

Robot konstantno komunicira sa kompjuterom. U kontrolnoj sobi ima svoj procesor i obrađuje primarno podatke, prati koliko se koja krava pomuzla i koliko je dala mleka, koja je na muži i koja treba da se pomuze. Svuda na farmi postavljene su radio-antene koje komuniciraju sa pedometrom sa čipom i tako snimaju gde se koja krava nalazi, pa možemo da znamo koja je rekorder u mesecu, jer on konstantno meri koliko je koja krava dala mleka“, objasnio nam je veterinar dr Goran Kirbus.
 

Fotos farma krava - ©Agromedia 


„Krave su navikle da čekaju u redu i ulaze u boksove, ostalo se sve odvija automatski. Robot onda šalje podatke u kompjuter, koji ima sopstveni softver za obradu tih podataka. Zato možemo da manipulišemo na određen način, pratimo kada koja krava treba da se osemeni, njen zdravstveni status, kao i krave koje su u estrusu i mogu da se osemene
“, dodaje Goran.
 

Za upravljanje robotom dovoljan je samo jedan čovek.


„Almex“ je ovu novu farmu podigao iz temelja, pokraj sela Crepaja nadomak Pančeva. U njoj su smeštena nova kvalitetna grla poreklom iz Kanade, holštajn-frizijske rase. Farmom rukovode mladi stručnjaci, a krave se odgajaju u takozvanom slobodnom sistemu. Celokupni koncept farme zasnovan je na potpuno kompjuterizovanom sistemu za identifikaciju krava, koji podrazumeva da svako grlo ima uređaj za prepoznavanje. Automatizovani sistem selektivno usmerava krave u pojedine delove štale, po principu „odmaranje, muža, hranjenje”.

Ukoliko biste me pitali da li kompjuter zaista uvek može da zameni čoveka ili je ipak potrebna i ljudska podrška, odgovorio bih – sve počinje i završava se sa čovekom. Kompjuter je pomagalo koje može da pomogne čoveku i definitivno je alatka koja može da olakša posao i uradi neophodnu analitiku“, naglašava Kirbus.
 

Fotos farma krava - ©Agromedia Prema mišljenju Gorana Miloševića, veterinara na farmi „Fotos“, ovakav vid uzgoja ima mnogo prednosti.
Životinje imaju veliku udobnost, jer se muža obavlja kada to njima najviše odgovara, kvalitet mleka je na najvišem mogućem nivou, a kontrola ne dozvoljava mešanja ispravnog i neispravnog mleka.

Kompanija „Almex“ je u 2015. godini isporučila oko 15 miliona litara mleka domaćim mlekarama. Na 5 farmi goveda „Almex“ ima oko 5.500 grla, a na farmi „Fotos“ trenutno ih je oko 500. Visoka tehnologija, tradicionalan način uzgoja, sa dobrom genetikom i vrhunskom ishranom daju odlične rezultate.
 


Fotos farma krava - ©Agromedia 

Hranu proizvodimo sami, sa naših površina, a koncentrati nam stižu iz naše fabrike FSH ‘Jabuka’. Od hrane trenutno proizvodimo senažu lucerke. Inače, senaže i silaže idu uglavnom u rolo-bale i silo-kobasice. Primenjuje se potpuno najmodernija tehnologija – našim ‘Claas’ mašinama trudimo se da postignemo vrhunski kvalitet hrane. Za prošlu godinu smo imali oko 31 litar mleka po kravi, a trenutna proizvodnja je 33 litra po kravi, dakle, u porastu je“, objašnjava Goran Milošević, veterinar na farmi „Fotos“.

Ovaj koncept sa farme „Fotos“ kompanija „Almex“ planira da prenese i na ostale farme koje poseduje u Kikindi, Mramorku, Kačarevu i na Starom Tamišu. I ove godine, „Almexove“ holštajn junice nagrađene su zlatnim medaljama na Novosadskom sajmu poljoprivrede. Izložena kolekcija privukla je veliki broj posetilaca, a svih 25 grla prodato je na Sajmu.

Sagovornici:
dr Goran Kirbus, veterinar
Goran Milošević, veterinar na farmi „Fotos“

Komentari (1)

Jovan Glišić

2021-02-26 21:04:13

I uz svu kompjuterizaciju sa holštajnom mi smo u vreme 1993.g, maj, zelena masa početak, PIK Bečej, Govedarstvo, 850 krava imali veći štalski prosek 33t mleka dnevno, otkup mlekara senta. Ne moraju se u sve baciti pare, naročito robotizacija. Genetika i malo mozga rešavaju sve.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica