Prah od listova duda može biti izvor proteina za svinje?

Prah od listova duda može biti izvor proteina za svinje?

Kineski istraživači nedavno su sproveli testiranja o tome da li lišće duda može predstavljati izvor protena i zaključili da se ono može efikasno koristiti u ishrani tovljenika.

DudFoto: Pixabay

Naučnici, koji su povezani sa nekoliko istraživačkih instituta u gradu Čangšu, objavili su svoju studiju u časopisu „Animal Nutrition“ u kome kažu da se u svetlu rastuće potražnje za jeftinom stočnom hranom razmatra nekoliko nekonvencionalnih izvora hrane kako bi se delimično zamenile žitarice.

Drveće duda je, kako kažu, potencijalni izvor proteina za biljojede, a lišće duda je mogući dodatak fermentabilne energije i proteina za ovce. Takođe, rađena su istraživanja za merenje efekta na kokoši nesilice.

Nekada su sadnja i uzgoj dudova bili veoma popularni u Vojvodini, gde je bio običaj da se dud sadi ispred svake kuće. Sadio se beli i crni dud, beli za ishranu svilenih buba, a crni za preradu u sokove, džemove i rakiju. Nakon Drugog svetskog rata svila je zamenjena sintetikom, a mnogobrojna stabla duda su posečena. Neka od njih su se održala, najviše u Belom Blatu i Jaši Tomiću.

Kako su kineski istraživači sproveli istraživanja na svinjama?

Istraživački tim je ubrao sveže lišće duda koje su nakon toga sušili 4 dana u sušari na temperaturi od 60 stepeni. Potom su ih usitnili i procenili njihov nutritivni sastav.

On je glasio: 23,5 posto suve materije, 22,66 posto sirovih proteina, 4,93 posto ektrakta etra, 12,06 posto sirovih vlakana, 9,60 posto sirovog pepela i 15,27 megadžula po kilogramu svarljive energije.

Istraživanje je sprovedeno na 180 crnih svinja kineske lokalne rase Xiangcun sa prosečnom početnom telesnom težinom od 72 kilograma.

Nasumično su ih podelili u pet grupa. Jedna grupa je dobijala ishranu sastavljenu od kukuruza, sojinog brašna i pšeničnih mekinja, a u ostalim grupama ove komponente su zamenjene sa 3, 6, 9 ili 12 posto praha od lista duda u obliku paleta i to 50 dana.


Rezultati su pokazali da nema uticaja na rast svinja, već se čak poboljšala oksidaciona stabilnost kod ovih životinja.

Takođe ova ishrana je uticala na ekspresiju gena koji su usključeni u lipidni metabolizam i odvajanje mitohondrija u svinjskim skeletnim mišićima. Ove promene mogu efikasno da regulišu svinjske masne kiseline i spreče oksidaciju lipida što pozitivno utiče na zdravlje potrošača.

Izvor: All About Feed


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica