Porodica Ristić: Od čuvanja ovaca za svoje potrebe do NAJVEĆEG stada u kruševačkom kraju

Porodica Ristić: Od čuvanja ovaca za svoje potrebe do NAJVEĆEG stada u kruševačkom kraju

Stado od 300 ovaca, 150 jagnjadi i desetak ovnova, koje odgaja domaćinstvo Ristić na istoimenoj farmi u Mudrakovcu, kraj Kruševca, najveće je u tom kraju.

Ovce na farmi Ristić

Iako je period epidemije korone bio veoma neizvestan, uspeli su da opstanu. Trenutnom prodajom su zadovoljni, a planiraju da stado u budućnosti zadrže na postojećem nivou.

Porodica Ristić, čije se gazdinstvo vodi na oca našeg sagovornika Luke Ristića, koji danas praktično veći deo posla drži u svojim rukama, kako nam je ispričao, oduvek se bavi poljoprivredom.
,,Mi smo u Mudrakovcu starosedeoci. Poljoprivredom se bavimo od kada znam za sebe, a naravno i mnogo pre toga. Nije to uvek bilo samo stočarstvo. Sada se, pre svega, bavimo ovcama”, ispričao je za portal Agromedia.rs Luka Ristić, koji na porodičnom gazindstvu radi sa roditeljima i suprugom.

Ono što mu je pre petnaestak godina bio hobi, nešto što je radio iz ljubavi i entuzijazma, preraslo je u ozbiljan posao.
,,U to vreme smo čuvali ovce za svoje potrebe. Pošto imamo veliko imanje, a ne volim da dajem drugima da to rade ili da zemlja stoji da se ne obrađuje, odlučili smo da krenemo ozbiljnije sa tim poslom. Stigli smo do toga da imamo više od 450 grla ukupno. Gajimo vinterberg i sjeničku rasu. Ovaj posao jeste isplativ, ali tek ako se ima više grla, oni koji čuvaju oko sto grla mogu da funkcionišu”, objašnjava naš sagovornik.

Luka Ristić sa ovcama

 

Za potrebe svog stada Ristići obrađuju oko 20 hekatara što svoje, što zakupljene zemlje.  Posmatrano kroz brojke, potrebno je da godišnje obezbede oko 10.000 bala te dodatnu hranu, poput silaže. Ovce, koje su spremne za parenje, jagnje se tri puta u dve godine.

Potvrđuje da je u periodu epidemije korone bilo neizvesno, da su mnogi tada rasprodali svoja stada, te da je njegovo gazdinstvo prodavalo jagnjad ispod cene. Ipak, uspeli su da opstanu. Što se tiče trenutne prodajne cene jagnjadi, zadovoljan je.
,,Iako je cena skočila, sada je oko oko 450 dinara za jagnjad, a pred Uskrs možda bude i više, prodaja je bolja nego što je bila”, dodaje on.


Postojeće subvencije države su, kako kaže, korisne.
,,Čuo sam da su povećane, što je dobro, s obzirom na to da je sve u našoj proizvodnji poskupelo, svako povećanje nam znači. Takođe, nama kao proizvođačima bi mnogo značilo kada bi nam subvencije bile uplaćene na početku sezone ili makar tokom sezone, umesto na kraju godine. Dobro bi bilo kada bi cena nekako moogla da bude osigurana, da ne varira čas gore čas dole”, kaže on.
Planira da u budućnosti, uz posao koji je u međuvremenu našao, nastavi da se bavi ovčarstvom te da zadrži stado na postojećem nivou.

Luka Ristić sa nagradama

Da su Ristići ozbiljni odgajivači ovaca potvdjuju i brojne nagrade koje osvajaju na kruševačkom Sajmu poljoprivrede, odnosno Regionalnoj stočarskoj izložbi u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, koja se u okviru tog Sajma održava. Na poslednjoj, prošlog septembra, osvojili su prvu nagradu za kolekciju jagnjadi, druge nagrade za kolekciju ovaca i za kolekciju dviski i treću nagradu u kategoriji ovnova.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica