Pobačaj kod krmača: Zašto se dešava i kako reagovati

Pobačaj kod krmača: Zašto se dešava i kako reagovati

Pobačaj kod krmača: Zašto se dešava i kako reagovati © Pixabay

Pobačaj kod krmače se dešava kada dođe do proterivanja prepoznatljivih fetusa pre 110 dana gestacije, nakon čega se proizvodnja mrtvih plodova klasifikuje kao mrtvorođenost. Pobačeni materijal mora da se vidi kako bi se napravio zapisnik, jer se pobačaj ne sme zanemariti. Krmače mogu biti vidno bolesne pre pobačaja ili delovati normalno.

Uzroci pobačaja kod krmača

Smrt ploda može da nastane zbog hormona, jer su za održavanje rane trudnoće potrebna četiri živa fetusa. Nakon implantacije, infekcija je glavni uzrok pobačaja, indirektno preko temperature ili direktno kao posledica infekcije fetusa. Groznica je uzrok pobačaja kod erizepelama i drugih febrilnih bolesti.

Problem sa plodom može da se pojavi kod mnogih virusnih i bakterijskih bolesti. Kod nekih, rezultat je smrt i resopscija mrtvih plodova, a u starijim trudnoćama plod može da postane mumificiran i kasnije se može roditi mrtvorođen.

Glavne infekcije koje mogu izazvati pobačaj su: Aujeszkyjeva bolest, bruceloza, enterovirusne infekcije, leptospiroza, parvovirus, PRRS, svinjska groznica i toksoplazmoza, kao i faktori okruženja, poput visokih koncentracija ugljen-monoksida i drugo.

Klinički znaci

Stočar može detektovati pobačaj ukoliko redovno prati stanje krmače, jer pobačeni materijal može da se nađe na podu njihovog smeštaja. U nekim slučajevima, krmača neće izgledati bolesno (enterovirus, parvovirus, neka leptospiroza), ali kod drugih bolesti poput erizipela postoji jasan dokaz da je krmača bolesna.

Pobačaj kod krmača: Zašto se dešava i kako reagovati © Pixabay

U slučaju erizipela često se javlja visoka temperatura i karakteristične lezije na koži. Potrebno je izmeriti rektalnu temperaturu kako bi se utvrdilo prisustvo groznice. Za vreme pobačaja ili nakon njega, vulva može biti obojena krvlju, a rep i perineum (stražnji deo) mogu biti zaprljani ljepljivim pražnjenjem.

Kako krmače često jedu pobačeni materijal, pobačaj je najteže otkriti kod životinja koje nisu stalno pod nadzorom.  Ako se ovo propusti, teško je otkriti prekid trudnoće, osim pregledom.

Pobačaji u svinjcu bi trebalo da budu retki (manji od 1%), ali ako dostignu 2,5%, treba utvrditi uzrok. Faktori okoline mogu da budu očigledni (loše prilagođeni grejači za plin, štetna upotreba prostaglandina). Prisutnost specifičnih bolesti može da se utvrdi samo laboratorijskim pregledom pobačenih plodova, analizom vaginalnog sekreta ili krvlju iz obolele krmače.


Lečenje i prevencija

Mogućnost lečenja daljih pobačaja varira, zavisno od uzroka. Na primer, toksičnost zearalenona može brzo da se ukloni unošenjem čistih obroka. Trovanje ugljen monoksidom može se eliminisati podešavanjem grejača za plin. Toksoplazmoza se može sprečiti zaustavljanjem kontaminacije hrane za svinje mačijim fekalijama. Erizipele se mogu lako lečiti penicilinom. Jak imunitet životinje prati eliminaciju ovih infekcija.

Posebna napomena

Neki od zaraznih uzročnika pobačaja mogu da zaraze ljude koji rukuju proizvodima pobačaja. Zbog toga radnici treba da imaju strogu higijenu.

Izvor: Pig Progress


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica