Svet poljoprivrede Prodavnica

Otvaranje ugostiteljskih objekata raduje ovčare

Otvaranje ugostiteljskih objekata dobra vest za ovčarei - © Milanko D.Agromedia

Poslednjih nekoliko godina ovčarstvo je lagano krenulo putem razvoja u kraljevačkom kraju. Iako je još daleko od zlatnog perioda između pedesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je svako domaćinstvo imalo od 30 do 100 brava ovaca, bela stada u sve većem broju plandovala su na obroncima Jelice i drugim pašnjacima u brdsko planinskom području. Uzlazni trend nastavljen je i u ovoj godini. Međutim, epidemija koronavirusa i vanredno stanje u zemlji, zbog koga su zatvoreni svi ugostiteljski objekti,  a mesne industrije radile smanjenim kapacitetom, doveli su uzgajivače jagnjadi u veoma tešku situaciju.

Tradicionalno, od Đurđevdana prodaja jagnjadi u kraljevačkom kraju nije predstavljala neki veći problem za njihove uzgajivače. Kafane, pečenjare i ostali ugostiteljski objekti radili su punom parom, a mlada jagnjetina sa ražnja ili ispod sača bila je nezaobilazni specijalitet svake kuhinje. To je i vreme svadbi i ostalih slavlja koja bez ukusne jagnjetine teško da mogu da prođu. Pored toga, tri velike mesne industrije na području Kraljeva: SAN, NID i „Kotlenik promet“ godinama su nosile primat u velikoj tražnji i preradi jagnjećeg mesa. Međutim, velika epidemija i kraljevačkim stočarima donela je velike nevolje.

Oko Đurđevdana prosečna težina jagnjadi je oko 35 kilograma, a takva se i najviše traže. Naravno ima pasmina ovaca koje se jagnje i ranije tako da jagnjad i pre postignu željenu težinu. Međutim, njihovi uzgajivači su nenadano suočili sa velikim problemom njihovog plasmana. Mesne industrije radile su smanjenim kapacitetom, kafane već mesec i po dana ne rade,velika slavlja su zabranjena tako da su nakupci iz Novog Pazara bili praktično jedini kupci na ovom terenu, kazuje agronom Dragutin Jevtović, koji takođe uzgaja dvadesetak ovaca i odlično poznaje stanje na terenu.

Prema njegovim rečima, u takvim uslovima nije se ni mogla očekivati neka zadovoljavajuća cena jer su i posrednici, odnosno prekupci uzimali dobar deo kolača od preprodaje. Kupci iz Novog Pazara plaćali su jagnjad po ceni od 220 dinara po kilogramu žive mere, najviše 230.

Otvaranje ugostiteljskih objekata dobra vest za ovčarei - © Milanko D.Agromedia

„Mi smo i sa njima zadovoljni jer da nije bilo njih ne bismo imali kome da prodamo ni jagnje ni ovcu. Pazarci su, koliko ja znam, našu jagnjad i ovce vozili na Kosovo i Metohiju i dole ih, verovatno ,prodavali po znatno višoj ceni što je i normalno. I na Kosovu i Metohiji isti su problemi kao u Centralnoj Srbiji, jer i dole je vladala epidemija, mnogi objekti su bili zatvoreni, tako da ni dole nije bilo lako prodati stoku, uključujući i ovce i jagnjad“, kaže Miljko Domanović iz Lopatnice, koji ima dvadesetak brava ovaca i isto toliko jagnjadi.

Inače, cena ovaca sve u vreme epidemije kretala se od 120 do 130 dinara po kilogramu, a dviski od 150 do 160 dinara.

Realno, cena jagnjadi trebalo bi da bude 260 dinara po kilogramu i to najmanje. Uostalom, takva cena bila je u isto vreme prošle godine. Međutim, niko nije mogao da pretpostavi da će našu zemlju kao i ceo svet pogoditi velika pandemija koronavirusa tako da moramo da imamo razumevanja i budemo strpljivi“, kazuje Rakić Časlav, stočar iz Pekčanice.  

Časlav ima 70 ovaca i oko 40 jagnjadi.

Žensku jagnjad ću da zadržim jer planiram povećanje broja grla, a mušku ću da prodam .Ukinuto je vanredno stanje, za nekoliko dana počinju da rade ugostiteljski objekti, tako da očekujem prodaju po većoj ceni od sadašnje“, kaže Časlav.

Njegovo mišljenje deli i njegov komšija Gligorije Kušić, koji trenutno ima 40 ovaca i 25 jagnjadi.

„Veća konkurencija dovešće i do veće cene. Ja sam pre nekoliko dana jednoj mesnoj industriji prodao ovcu po 130 dinara po kilogramu. Moram da budem zadovoljan kad drugih kupaca nije bilo. Kad budem prodavao jagnjad u narednih dvadesetak dana verujem da će situacija biti mnogo bolja“, nada se Gligorije.

Otvaranje ugostiteljskih objekata dobra vest za ovčarei - © Milanko D.Agromedia

Porodica Radenković iz Drakčića kod Kraljeva punih 65 godina bavi se ugostiteljstvom i njihova ,,Kafana kod Truca“ je na glasu jednog od najrenomiranijih ugostiteljskih objekata na području grada Kraljeva. Predrag i njegovi sinovi jedva čekaju početak rada njehove kafane posle ukidanja vanrednog stanja. Veliki su potrošači jagnjećeg i ostalih vrsta mesa i kako ističu, sa uzgajivačima jagnjadi iz nekoliko kraljevačkih sela imaju odličnu saradnju i veruju da će tako biti i ubuduće.

Dolaze bolji dani i za nas ugostitelje i za stočare. Najteži period je iza nas. Naša kafana počinje sa radom 11. maja i već vodimo razgovore sa našim partnerima u poslovanju u vezi nabavke kvalitetnih jagnjadi i prasića. Lako ćemo se dogovoriti oko cene, vršićemo korekcije u zavisnosti od potražnje i siguran sam da neće biti problema. Mi smo u ovom poslu dugo zahvaljujući korektnoj saradnji sa dobavljačima“, ističe Miloš Radenković.

Ovih dana tri velike mesne industrije u Lađevcima i Tavniku, kao i nekoliko manjih, počeće da rade punim kapacitetom što je dobar vest za sve stočare da će imati veći izbor pri prodaji svoje stoke, a time i veću cenu i zaradu.

Komentari