Klaničari protekle nedelje PODIGLI CENE teladi i prasadi!

Klaničari protekle nedelje PODIGLI CENE teladi i prasadi!

Tokom protekle nedelje zabeležena je viša cena teladi i prasadi u klanicama na području naše zemlje. Sve kategorije ovaca i koza bile su takođe skuplje na stočnim pijacama. Evo kako su se kretale ostale cene stoke na pijacama i u klanicama u Srbiji.

telad u slami

Cene bikova, krava, teladi, junadi

Klaničari sa područja šumadijskog regiona podigli su protekle sedmice otkupne cene teladi SM rase do 160 kilograma na 650 din/kg i tovnu junad preko 480 kilograma na 300 din/kg. Otkupna cena tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma bila je viša u klanicama na području nišavskog regiona, pošto je u sedmici za nama iznosila 360 din/kg.

U klanicama na teritoriji južnobanatskog regiona došlo je do pada otkupne cene tovne junadi preko 480 kilorama na 320 din/kg, a obim ponude bio je dosta slab. Na stočnoj pijaci u Novom Sadu, takođe, je zabeležen pad prodajne cene tovne junadi preko 480 kilograma, jer su se najčešće mogli pazariti po ceni od 330 din/kg.

U sedmici za nama je zabeležen pad prodajne cene teladi SM rase do 160 kilograma na pijaci žive stoke u Požarevcu. Ova kategorija goveda mogla se najčešće pazariti za 550 din/kg. Pored teladi, mogla su se kupiti tovna junad od 350 do 480 kilograma po ceni od 450 din/kg. Obim ponude i tražnje bio je prosečan.

Cene prasadi, svinja, krmača, tovljenika

Klaničari sa područja južnobačkog regiona zabeležili su tokom protekle sedmice rast otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 400 din/ kg. Prasad iste kategorije bila su skuplja i na pijaci žive stoke u Novom Sadu jer je dominirao iznos od 420 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma, pošto je dominirao uznos od 240 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu, zabeležen je rast prodajne cene prasadi, od 16 do 25 kilograma na 350 din/kg, dok je pad cena evidentiran kod tovnih svinja, od 80 do 120 kilograma, na 200 din/kg i krmača za klanje na 170 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do pada otkupnih cena prasadi od 16 do 25 kilograma i obe kategorije tovnih svinja. Prodajna cena krmača za klanje bila je viša u poređenju sa prethodnim periodom na stočnoj pijaci u Loznici, jer je dominirao iznos od 220 din/kg. Za prodaju je dovezen veoma mali broj grla ove kategorije svinja.

Cene jagnjadi, jaradi, dviski, ovaca, koza

Jagnjad, dviske, ovce i koze bili su skuplji u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Za jagnjad su kupci trebali da izdvoje 430 din/kg, za dviske 180 din/kg, dok je za ovce trebalo izdvojiti 140 din/kg, a koze 130 din/kg. Za razliku od njih prodajna cena jaradi bila je niža, pošto je dominirao iznos od 200 din/ kg.


U klanicama na području šumadijskog regiona, takođe, je došlo od rasta otkupnih cena jagnjadi (400 din/kg) i ovacai (140 din/kg) Reporter iz Novog Sada protekle je sedmice evidentirao pad prodajne cene jagnjadi na stočnoj pijaci u ovom gradu.

Promet ove kategorije ovaca najčešće se odbavljao po ceni od 390 din/kg uz prosečan obim prodaje. Na stočnoj pijaci u Leskovcu su se poslednje sedmice januara mogla pazariti jagnjad po ceni od 380 din/kg, jarad po ceni od 300 din/kg, ovce za 130 din/kg i koze po ceni od 120 din/kg. Obim ponude bio je dosta slab.

Cene stočne hrane

Ponuda kukuruza bila je nešto slabija u odnosu na prethodni mesec na prodajnim mestima uključenim u projekat. Nastavlja se trend slabe ponude pšenice, stočnog ječma i ostalih poljoprivrednih proizvoda uključenih u pripremu kvalitetne stočne hrane za ovaj period godine. Cena kukuruza na pijacama u Srbiji kretala se od 40 do 51 din/kg, ali je dominirao iznos od 42 din/kg. U silosima se cena kukuruza kretala u intervalu od 32 do 36 din/kg, ali je dominirao iznos od 32 din/kg, što ukazuje na blagi pad u odnosu na decembar.


Pšenica se proteklog meseca na pijacama mogla pazariti po ceni od 40 do 48 din/kg, ali je dominirao iznos od 40 din/ kg. U silosima je proteklog meseca cena varirala od 34 do 38 din/kg. Dominirao je iznos od 36 din/kg, što ukazuje na rast cene u odnosu na prethodni mesec. Obim ponude stočnog ječma bio je dosta slab na pijacama. Prodaja ove žitarice odvijala se na četiri pijace kao i tokom decembra. Cena je mirovala, jer se promet najčešće odvijao u iznosu od 40 do 47 din/ kg. U silosima je cena varirala od 33 do 36 din/kg, što je jako slično decembarskoj.

Na istom broju prodajnih mesta moglo se pazariti i stočno brašno proteklog meseca (četiri) po ceni od 32 do 38 din/kg. Što se silosa tiče ovo koncentrovano stočno hranivo se moglo pazariti jedino na području Loznice po ceni od 32 din/kg, što ukazuje na činjenicu da se nije menjala u odnosu na prethodni period. U maloprodajnim objektima je cena ovog hraniva varirala od 34 do 46 din/kg, što ukazuje na rast cene u odnosu na decembar.


Ponuda sojinog zrna evidentirana je na pijaci u Loznici, a dominantna cena iznosila 80 din/kg. U silosima je prodajna cena sojinog zrna varirala od 64 do 72 din/ kg. Sojina sačma mogla se proteklog meseca pazariti u maloprodajnim objektima na području jedanaest gradova po ceni koja je varirala od 90 do 126 din/kg. Dominirao je iznos od 110 din/kg. Lucerkino brašno moglo se proteklog meseca pazariti u maloprodajnim objektima na području Čačka po ceni od 50 din/kg koliko je koštalo i u maloprodajnim objektima na području Sombora.

Cena suncokretove sačme je tokom januara u maloprodajnim objektima na području jedanaest gradova Srbije varirala u intervalu od 50 do 67 din/kg, ali je dominirao iznos od 65 din/kg, kao i tokom decembra. Na tržitu lucerkinog sena nije bilo nekih značajnijih oscilacija, kako u pogledu ponude i tražnje, tako i u pogledu cena na prodajnim mestima. Moglo se pazariti po ceni koja je varirala od 22 do 35 din/kg u zavisnosti od kavaliteta i odnosa ponude i tražnje ovog značajnog kabastog hraniva.

Izvor. STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica