Mitrovački farmeri u studijskoj poseti Austriji

Mitrovački farmeri u studijskoj poseti Austriji

Agencija za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica i „Asocijacija stočara Srem-Mačva“, u saradnji sa Savezom austrijskih svinjara, organizovali su proteklog vikenda studijsko putovanje u austrijsku Štajersku pokrajinu, na koje su upućeni farmeri iz Martinaca, Kuzmina, Zasavice, Laćarka, Šuljma i Čalme.
 

Mitrovački farmeri u studijskoj poseti Austriji - © Agencija za ruralni razvoj Sremska Mitrovica


Saradnja mitrovačkih i štajerskih stočara
počela je u decembru prethodne godine, kada je predstavljena strategija za razvoj svinjarstva u Srbiji, izrađena od strane austrijskih stručnjaka za genetiku i uzgoj svinja.

Ideja saradnje, kao i ovog putovanja, jeste da Austrija svojim pozitivnim iskustvima pomogne srpskim stočarima da se što bolje organizuju i isporučuju na tržište kvalitetne proizvode. Samo udruženi, mali proizvođači mogu računati na transfer austrijskog znanja i tehnologije, ali i na osnivanje repro-centra koji će biti dobra osnova za kvalitetan genetski materijal u stočarskoj proizvodnji.
 

Mitrovački farmeri u studijskoj poseti Austriji - © Agencija za ruralni razvoj Sremska Mitrovica

Opsežne studije, koje su austrijski stručnjaci za odgoj i genetiku svinja sproveli na farmama u Srbiji, pokazale su veliko interesovanje za razvoj svinjarstva, veliku želju da se steknu neophodna znanja i veštine u ovoj oblasti, ali i da je Sremski i Mačvanski okrug idealan za početak realizacije ovog strateškog programa. Upravo iz tog razloga veliku podršku ovom programu dala je Agencija za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica i mitrovačka lokalna samouprava.

Projekat podrazumeva transfer znanja austrijskih proizvođača svinja za upravljanje procesom proizvodnje i za formiranje posebnog oblika organizovanja stočara Srema i Mačve u formi proizvođačke zajednice (udruženja), kao i formiranje repro-centra odakle bi se dobio kvalitetan genetski materijal za razvoj stočarstva u našoj zemlji.
 

Mitrovački farmeri u studijskoj poseti Austriji - © Agencija za ruralni razvoj Sremska Mitrovica

Proizvođačka zajednica podrazumeva i formiranje posebne stručno-savetodavne kancelarije koja će rukovoditi radom ove zajednice i zastupati interese mitrovačkih odgajivača svinja na tržištu. 


Delegacija mitrovačkih odgajivača svinja posetila je klanicu Štrajerflajš koja sedmično kolje oko 11.000 svinja, a tovljenike otkupljuje „na liniji klanja“, odnosno po procentu mesnatosti „toplih polutki“.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica