Ko stoji iza novih frizura priplodnih bikova?

Ko stoji iza novih frizura priplodnih bikova?

Dragan Džinić se već 20 godina stručno bavi šišanjem i orezivanjem papaka priplodnim bikovima. Stočarsko-veterinarski centar Krnjača je između ostalog i pravi salon lepote za ove životinje.

Naš sagovrnik kaže da se radi o porodičnom poslu i da je ošišao sva grla na Novosadskom poljoprivrednom sajmu, kao i to da se radi o veoma opasnom poslu.

Ovo je jako rizičan posao, na oko izleda jednostavno, ali kada radiš malo je teže. Prošle godine sam imao povredu, bik mi je izlomio rame i rebra. Oporavak je trebalo da traje 6 meseci, a ja sam se oporavio za 3, jer nisam više mogao da ležim“, priča nam Dragan.

Zvezde poljoprivrednog sajma

Uslugu manikira, pedikira i šišanja priplodni bikovi uživaju dva puta godišnje.

Usled visokih temperatura bikovima prija šišanje kao i ljudima, ukoliko se ne bi šišali pojavljaju se mikroorganizmi i dolazi do znojenja. Sve ovo izaziva svrab i nervozu kod goveda, što utiče na opadanje apetita, što negativno utiče na proizvodnju semena“, objašnjava Dejan Đokić, direktor Stočarsko veterinarskog centra Krnjača.

Papci se orezuju zato što su to teške životinje, usled povećanja mase i kretanja, dolazi do deformacije papaka“, rekao je Dejan.

Stočarsko-veterinarski centar Krnjača je najstariji i najveći centar za osemenjavanje i reprodukciju krava u Srbiji. Ovde se poštuju sva pravila i bikovi uživaju najbolju moguću negu po svim propisima. Iako se nekada životinje ljute kada ih Dragan šiša, sigurno je da na plus 30 stepeni cene promenu frizure.


Sagovornici:

Dragan Džinić iz Bečeja


Dipl. inž. Dejan Đokić, direktor Stočarsko veterinarskog centra Krnjača

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica