Kako posluje Udruženje "Bikara" iz Vrbasa?

Kako posluje Udruženje "Bikara" iz Vrbasa?

Udruženje uzgajivača ovaca i koza “Bikara” iz Vrbasa, okuplja stočare iz svih krajeva Vojvodine i osnovano je sa namerom da unapredi stočni fond, poveća brojnost komercijalnih stada, kao i priplodnih grla, ali i da promoviše ovčarstvo i kozarstvo u našoj zemlji. Udruženje trenutno broji oko 150 članova, ali zahvaljujući pomoći koju dobijaju od države, poslednjih godina ova cifra polako raste.

„Оvde kod nas je Il de Frans, virtemberg, imamo bergamo i imamo jako dobrog odgajivača u Kuli koji ima 15-18.000 ovaca“, kaže Vladimir Kankaraš, predsednik udruženja „Bikara” iz Vrbasa.

Prema njegovim rečima, trenutno imaju povećanje broja članova jer su se ukjučili i mlađi stočari, a od kada je država raspisala konkurse za dodelu kredita za kupovinu stoke i za pravljenje objekata.

„Moja želja i apel su da država to i dalje podrži i da to i dalje traje. Interesovanje je poraslo upravo zbog toga. Ovaj put želim da pohvalim i dosta lokalnih samouprava, ljude iz Sente i ljude iz Kanjiže, koji pomažu svoje ovčare svake godine i dodele neka sredstva za kupovinu priprlodnih ovnova. U tom delu Bačke nalaze se jedni od najboljih ovnova u Srbiji“, kaže Vladimir.

Kako posluje Udruženje Bikara iz Vrbasa? - ©Agromedia

Vladimir Kankaraš bavi se već duži niz godina samo stočarstvom, odnosno ovčarstvo i kozarstvom. Ima oko 80-ak ovaca i 20 koza, čije mleko koristi za pripremu sireva. Ali i u samom Udruženju proizvođači se bave preradom specifični proizvoda i to isključivo proizvode od ovaca i koza.

„Imamo kulen od ovčijeg mesa, kobasice i đevenice, i pravimo zatop od ovčijeg mesa. Ljudi koji su probali znaju šta je zatop. To je proizvod od ovčijih iznutrica, kuva se zajedno sa glavom i to se zapeče, seče se i posle se prodaje“, objašnjava Vladimir.

Prema njegovim rečima, interesovanja ima, ali oni nemaju dovoljne količine da mogu da ponude tržištu, te je „greota da neko može da uzme, a neko da ne može. Mi ga malo imamo, a to je, ipak, za mene specijalitet“.

Primarna ideja, zbog koje je i formirano ovo Udruženja je da se ovčari i kozari ujedine, objasnio nam je Vladimir, jer jedino zajedničkim radom mogu se postići zadovoljavajući rezultati.

Sagovornik:
Vladimir Kankaraš, predsednik udruženja odgajivača ovaca i koza „Bikara” iz Vrbasa


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica