Kako pad temperature utiče na životinje

Kako pad temperature utiče na životinje

Odavno je poznato da nagle temperaturne promene remete život hroničnim bolesnicima i starijim ljudima, ali šta je sa životinjama? S obzirom na to da je prosečna temperatura u određenim delovima zemlje pala i za 15 stepeni, pitali smo se kako životinje reaguju na to.

 

Goveda u štali - ©Agromedia

 

Prema rečima dr Vladana Bogdanovića, profesora Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, nagle promene u vremenskim prilikama mogu da naprave problem u nekim granama poljoprivrede, ali stočari nemaju razlog za brigu.

Ovakav pad temperature ne bi trebao da prouzrokuje bilo kakve probleme. Imali smo jako dugačak period koji su obeležile visoke temperature i životinje su to podnosile sa manje ili više problema. Životinje generalno bolje podnose niže temperature od viših. Ovaj pad ne bi trebalo da predstavlja neki veći problem jer i dalje ima akumulirane toplote od leta u okruženju“, izjavio je dr Bogdanović za Agromedia portal.

Životinje menjaju svoje krzno u skladu sa vremenskim prilikama i godišnjim dobima, ali im je potreban period prilagođavanja. Za goveda, donja kritična tačka letnjeg krzna iznosi oko 16 °C. Iako su jutarnje temperature, naročito u planinskim predelima, znatno niže od ovoga, ni one ne predstavljaju problem za sada.

Te jutarnje temperature i eventualno ako ima mrazeva u planinskim predelima, to je kratkotrajno i ne predstavlja problem. Čak i da se nalaze na otvorenom, to relativno kratko traje. Eventualno, niske temperature noću i tokom jutra mogu biti problem za mlađe kategorije stoke ako se nalaze napolju“, ističe dr Bogdanović.

Sagovornik:


dr Vladan Bogdanović, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica