Kako da održite dobar apetit kod koza

Kako da održite dobar apetit kod koza

Koze su sve popularnije kod naših stočara. Odlučuju se da ih smeste u svoje štale zbog relativno lakog načina gajenja i dobiti koju očekuju od proizvoda koje prave od kozjeg mleka. Da bi sir bio kvalitetan, potrebna je i dobra i pravilna ishrana.

Koza - © Foto: pixabay.com

 

Goran Joksić, diplomirani inženjer stočarstva iz Poljoprivredne savetodavne službe u Kragujevcu, kaže da je kozama neophodna raznovrsna ishrana jer se tako održava dobar apetit kod ovih životinja.

Koze vraćaju Šumadince na selo

Po načinu iskorišćenja hrane i podmirivanja potreba, koze su slične ovcama i govedima. Ipak, postoje neke karakteristike koje ih odvajaju od ostalih preživara. Koze vole raznovrsnu ishranu i često je menjaju. 

Stado koza - © Foto: Biljana Nenković


Koze najviše vole da brste i brst je u najvećoj meri i zastupljen u njihovoj ishrani. Jer upravo raznovrsna ishrana održava apetit. Zato je dobro da na pašnjacima uvek bude žbunja i drveća. Koze u odnosu na svoju telesnu masu daju mnogo mleka i zbog toga konzumiraju relativno veću količinu hrane. Ako se dobro i pravilno hrane, naročito pred oplodnju, pri kraju graviditeta i tokom laktacije dnevno daju od 3 do 5 litara mleka“, kaže Goran Joksić, diplomirani inženjer stočarstva iz Kragujevca.

Koze najviše vole da brste i brst je u najvećoj meri i zastupljen u njihovoj ishrani.


U toku vegetacije koze treba da budu na pašnjacima. Koncentrantne smeše se koriste po potrebi i u zavisnosti od toga kakav je sastav kabaste hrane koja se daje kozama. Ove smeše liče na one koje se daju ovcama, ali ih je potrebno prilagoditi kategoriji koza, kako kvalitativno, tako i kvantitativno. Evo i primera obroka za koze u laktaciji čija je telesna masa 50 kilograma.

Koza - © Foto: Biljana Nenković


Obrok jedne koze mora da bude raznovrstan. Preporučuje se da u obroku bude pola kilograma sena, dva kilograma silaže kukuruza, oko 400 grama suncokretove sačme. Zatim 600 grama kukuruza u klipu i stočne krede u 0,02% u odnosu na ukupnu masu obroka. Dakle, jednoj kozi je potrebno 3.5 kilograma dobro izbalansirane hrane koju mora da dobije pored toga što ide na ispašu i brst“, kaže Goran Joksić.

Stado Alpino koza u Beloj Crkvi

Kada je ishrana dobra i ne odstupa od preporučenih standarda, koze uzvraćaju kvalitetom mleka. „Sastav mleka je tada najbliži kravljem, a kapljice su nežne i lako svarljive“, dodaje Joksić.

Sagovornik: Goran Joksić, dipl. inž. stočarstva PSSS Kragujevac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica