Još jedan prekid proizvodnje svinja u Mačvi, situacija alarmantna

Još jedan prekid proizvodnje svinja u Mačvi, situacija alarmantna

Veroljub Đurković, višegodišnji proizvođač svinja sa područja Mačve, apelovao je sredinom ove nedelje da je situacija u proizvodnji svinja u Srbiji alarmantna.

Kako saznajemo od gospodina Đurkovića, 26. aprila je u Mačvi zabeleženo pojeftinjenje svinja na iznos od 120, u Pocerini na 110 dinara.

„Kako se približio Uskrs cena se pomerala za 5 ili 10 dinara. Kada je dostigla 130 dinara u radnjama su počeli da podižu cenu mesa, zato što „navodno skače cena“ svinjskog mesa žive vage. A to meso u radnjama je bilo formirano na osnovu cene svinja od 170 dinara. Bez obzira na to, oni su polako vršili ta pomeranja“, navodi Đurković.

Đurković uporedo ukazuje na situaciju u okviru kretanja cena tovljenika.

„Cena tovljenika je dosegla pred Uskrs samo na dva dana 150 do 160 dinara i ova cena važi za mali procenat najkvalitetnijih svinja, one koje su vrh kvaliteta po procentu mesa. Od Uskrsa pa do danas cena pada za 5, 10 dinara i dosegla je danas 130 dinara, a meso se u radnjama i dalje prodaje na osnovi od 170, plus dodatne nove cene“, objašnjava Đurković.

Da li je tov svinja isplativ?

Veroljub ukazuje i da je kukuruz u Mačvi premašio cenu od 30 dinara, sojina sačma 100 dinara, a da se cena dizela kreće po iznosu od 160 dinara.

Prema njegovoj računici, i bez uračunatih troškova objekta, radne snage i uginuća, nije isplativo tovljenje svinje do 120 kilograma. U ovom trenutku cena 250 kilograma kukuruza iznosi 7.500 dinara, 50 kilograma sojine sačme 5.000 dinara i za prase od 20 kilgorama treba platiti 5.000 dinara, što je ukupan trošak od 17.500 dinara.

Nasuprot tome, ako se svinja od 120 kilograma prodaje po ceni od 130 din/kg, zarade nema, pošto je postignut iznos od 15.600 dinara.


„Moj ministar kao da ne živi u ovoj zemlji. Na pitanje da li će se srpskom seljaku subvencionisati dizel gorivo ministar Nedimović kaže da nema potrebe, jer cena nije prešla limit koji ugrožava poljoprivrednu proizvodnju“, objašnjava Đurković i ovom prilikom podseća na primer zemalja u okruženju gde je gorivo subvencionisano za upotrebu u poljoprivredi.

Ako se ovako nastavi Mačva za deset godina pusta

Da je nezadovoljstvo ovog proizvođača vidno pokazuje i njegovo predviđanje života u Mačvi.

„Deca iz Mačve se sele u Beograd, Šabac ili u inostranstvo i ako se ovako nastavi Mačva će biti pusta“, objašnjava Đurković.


Sagovornik: Veroljub Đurković, Mačva

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica