Ima li i dalje isplativosti za USLUŽNI TOV SVINJA – Pitali smo godinu dana kasnije?

Ima li i dalje isplativosti za USLUŽNI TOV SVINJA – Pitali smo godinu dana kasnije?

Da li je isplativ uslužni tov svinja pitali smo Duška Krstića iz Grgurevaca koji se ovim poslom aktivno bavi. Po njemu, situacija u uslužnom tovu je dobra i zadovoljavajuća. On nam je rekao da su godine uhranili negde oko 3.000 tovljenika i ostvarili lepu zaradu samim tim što je cena tovljenih svinja otišla na gore i oni su imali veće parametre u zaradi.

 

Borba sa svinjskom kugom kao faktor za tov svinja

prasići

 

Svinjska kuga je ušla u Srem. Tokom cele godine smo imali stalne konsultacije sa veterinarskim službama i sa veterinarskim inspektorima koji su nas upozoravali i ukazivali koje preparate i dezinfekcinuse da koristimo da bi sprečili sam unos te opake bolesti koja je napala Kuzmin, Martince, Bosut i dobar deo Mačve.

Jako je teška situacija na terenu, celi tereni kao regije su zatvoreni i ljudi imaju problema u nabavci prasadi za dalji tov i uopšte u nabavci prasadi je teška situacija, tako da je borba neprestana i nadamo se da ćemo uspeti da izađemo kao pobednici protiv jako opasne bolesti koja nam je tu.

Kako teče uslužni tov i koji su uslovi neophodni za ovu vrstu usluga?

“Uslužni tov podrazumeva razne tipove. Po mom slučaju se odvija tako što meni ta firma koja sa kojom radim, Delta agrar, je dužna da mi dostavi prasad i hranu za ugovorenu količinu. prasadi koju su doneli odnosno za kilažu koju treba da postignem. Oni to u doglednom roku sve isporuče i to traje otprilike stotinak dana, taj uslužni tov. I ostvari se jedan solidan prihod na količini koju hranimo, a to je 800 komada sada.”

Ako želite da se bavite uslužnim tovom, to znači da oni ulažu prasad i hranu, vi ulažete u objekte i radnu snagu i onda je to neki odnos, i dobijate po utovljenom prasetu neki bonus.


Kakva je zarada u uslužnom tovu svinja?

Zarada se ogleda u brzini prirasta. Što pre stignu kilažu ide i veća zarada odnosno ako pređu dogovorenu kilažu i to mi se dodatno plati. Tako da ja tu imam dodatne bonifikacije što se tiče toga.

I za ovu godinu, pošto su cene bile dobre tokom cele godine može da se kaže imali smo solidnu zaradu u tom poslu.


 

Kako se održava profitabilnost za uslužni tov, koji je model?

Hala za uslužni tov svinja


Duško Krstić iz Grgurevaca nam je objasnio: “Prošle godine sam već izneo istu ideju – da se moramo okrenuti ka savremenim metodama koje će obezbediti stabilnost u proizvodnji i poslovanju.”

Naš cilj treba da bude pružanje usluga koje će doneti ostvariv profit, iako možda ne u istoj meri kao kad bismo ih mi tovili. Kako god, suočićemo se sa godinama kada će cena svinja biti visoka, a ponuda ograničena. Ovde imate veću ili manju zaradu, ali ima zarade.

U takvim situacijama, ključno je da imamo stabilan sistem poslovanja koji će omogućiti održivost našeg poslovanja. Već sada razmišljam o tome kako da prilagodim svoj pristup i ostanem dosledan ovom modelu, jer verujem da je to put koji će doneti uspeh. Još od vremena bivše Jugoslavije, moj otac je isticao da je ovo bio najbolji model, iako tada nismo možda svi razumeli. Sada, posle mnogo godina, uviđamo istinitost tih reči.

Metode prevencije za maksimalni uspeh uslužnog tova svinja

U razgovoru sa Duškom, ističemo da je situacija sa uginućima relativno pod kontrolom, što je rezultat pažljivog praćenja zdravstvenog stanja svinja i primene odgovarajućih veterinarskih procedura. Trudimo se da održimo nivo uginuća ispod 2%, što se postiže kontinuiranim nadzorom i pravovremenom reakcijom na potencijalne probleme. Kroz upotrebu odgovarajućih vakcina i praćenjem programa prevencije, dezinfekcijom, higijenom, uspevamo da održimo stabilnost u proizvodnji.

Na kraju, preporučujemo svima koji razmišljaju o ulasku u uslužni tov svinja da pronađu pouzdanog kooperanta i da se pridržavaju osnovnih principa poslovanja. U slučaju Duška Krstića Delta Agrar se pokazao kao pouzdan partner koji omogućava ostvarivanje profita, i uvereni smo da slična saradnja može biti uspešna i za druge.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica