Bećar – hibrid kukuruza koji u ishrani svinja nema zamenu

Bećar – hibrid kukuruza koji u ishrani svinja nema zamenu

Bratislav Andrejić iz mesta Obrež, nedaleko od Varvarina, već godinama čuva jorkšir rasu svinja. Obično godišnje odgaji po desetak krmača i pedesetak prasadi. Kao pravi dobar domaćin, uvek se trudi da ih hrani samo najboljom hranom, a kvalitetan kukuruz, kaže on, u ishrani svinja nema zamenu. Zato Andrejić na svom imanju gaji hibrid kukuruza Bećar.

Bratislav Andrejić, stočar iz Obreža, objasnio nam je od kada i zašto gaji hibrid kukuruza Bećar, ali i šta mu se kod njega dopada.

Sa hibridom kukuruza Bećar do zlatne medalje!

Taj kukuruz mi se sviđao još prošle godine, kada sam dobio dva džakčeta. Ove godine sam samo njega sejao, na 5,5 hektara. Zadovoljan sam i prezadovoljan Bećarom. Za njega sam se odlučio jer je malo čvršći. Mi seljaci kukuruz kasnije beremo kombajnom, pa je važno da se on ne kruni i ne lomi po njivama“, objašnjava naš domaćin.
 

Bećar na njivi - ©Agromedia 

Ranije mi se dešavalo da prilikom žetve pola kukuruza ostane na njivi. Sa Bećarom sam te probleme rešio. Super je i zrno. Ima i veličinu i količinu i sve što treba. Ima od 48 do 50 zrna visinski posmatrano, pa puta 17 redova, pa da vidiš koliko to kukuruza ispadne“, dodaje on.

Kvalitet hibrida kukuruza Bećar ne menja se ni tokom sušnih dana

Od toga što je naš domaćin zadovoljan Bećarom, kaže on, još je važnije što ovaj kukuruz njegove svinje veoma rado jedu.
 

Bećar na njivi - ©Agromedia 


Stoka ga mnogo jede. Ima nekih kukuruza koje moje svinje neće da okuse. Sa Bećarom nije tako. Naprotiv. Pogledajte vi ovaj klip. To je nešto izvanredno. Lepota. Da vam donesem prase da vidite vi šta je prase koje je jelo ovaj kukuruz“, hvali se Andrejić.

Predstavljamo vam karakteristike hibrida kukuruza Bećar

Postoji još nekoliko razloga zbog kojih se ovaj domaćin odlučio baš za Bećar. Najpre, zato što se ovi lepi i zdravi klipovi odlično čuvaju u koševima. Zatim, što se prodaje u malim pakovanjima, odnosno vrećama i kutijama koje su seljacima u ovom delu Srbije idealne za njihove male, usitnjene parcele. Na kraju, ovaj stočar je, kaže, veoma zadovoljan i semenom.
 


Bećar na njivi - ©Agromedia 

Pogledajte, nigde nema razmaka. Svako zrnce je niklo. To je zbog zaštićenog i dobrog semena. Ima nekih semena kukuruza koje kad dobiješ i poseješ, svaki drugi metar u njivi ostane prazan“, ističe ratar iz Obreža.


Sa hibridom kukuruza Bećar prinosi su uvek stabilni, a rod kvalitetan

Ukoliko i vas zanima hibrid kukuruza Bećar, znajte da on pripada FAO grupi 600. Njegov vegetacioni period od nicanja do pune zrelosti iznosi 130 dana. Visina biljke je od 240 do 260 centimetara, a gornjeg klipa na biljci 90 do 105 centimetara. Bećar je u tipu zubana i pripada grupi najrodnijih hibrida. U ogledima postiže prinose veće od  13 t/ha.

Sagovornik:
Bratislav Andrejić, ratar iz Obreža

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica