Subvencije u stočarstvu: KUPILI ROBOTA za mužu krava

Subvencije u stočarstvu: KUPILI ROBOTA za mužu krava

Na farmi porodice Latinović u Nakovu odnedavno posao muže obavlja robot. Da bi sebi priuštila ovakvu ispomoć, porodica je morala da konkuriše za subvencije, koje dobila teškom mukom. Na koji način on to radi i koje su njegove prednosti i mane, za portal Agromedia rekla nam je Olivera Latinovic, vlasnica ove farme. 

Robot- ©Agromedia

Cena ovog robota bila je visoka, ali uz pomoć državne subvencije farma Latinović je uspela da ga priušti. Ovaj robot obavlja veliki broj poslova, neki od njih su: muža krava, kontrola količine mleka, balansiranje ishranje, praćenje zdravlja životinja i praćenje etrusa. Nažalost, on ipak ne može u potpunosti zameniti ljudski rad.

,, Olakšan nam je posao svakako sa robotom za muzu ali mi smo i dalje po ceo dan na farmi. Imamo više vremena da obavljamo druge poslove na farmi koji nisu robotizovani i koje smo uvek radili sa zakašnjenjem usled nedostatka vremena. Robot je ispomoć u ovoj proizvodnji ali svakako da ne moze zameniti ljudski rad u potpunosti, a nedostaci su ti da je potrebno redovno održavanje koje finansijski poskupluje proizvodnju ali u nedostatku radne snage je savakako jedino rešenje.”, kaže Olivera Latinović.

Olivera Latinović - ©Agromedia

Ona dodaje da uslove koje su morali da ispune da bi dobili subvenciju nisu ni malo laki.

,,Da bi priuštili ovo morate da uplatite robota u celosti, podnesete racun ministarstvu i da ga stavite u funkciju pri tom da uspete da obezbedite kredit da to uplatite.”

Kako dobiti subvencije u stočarstvu?

Na pitanje ,,Da li je danas teško dobiti subvencije od države?”, Olivera odgovara:

,,Ova mera za kupovinu robota je jedino gde mi možemo da konkurišemo zato što postoji ograničenje za sve konkurse da farma ima pravo do 19 grla da učestvuje na konkursima, a svi koji imaju više grla nemaju to pravo nego su usmereni na Ipard, međutim mi kao stočari ne možemo da prođemo zbog ekologije, imovinskih odnosa, legalizacije objekata… Evropske zemlje su godinama svoje farme usmeravali i pripremali za takav vid poslovanja. Ulagali su u njih i u savremeniju proizvodnju tako da mislim da su Ipard sredstva totalni promašaj za stočare koji ne mogu da ispune postavljene uslove u ovom momentu. Smatram da u ratarstvu mnogo lakše ljudi uspevaju da konkurišu jer nemaju ovakvih problema kao mi. Takodje na pokrajini ima dobrih konkursa pogotovo za mlade da uspeju da ih motivišu za ostanak na selu i da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.”

Olivera Latinović - ©Agromedia

Što se tiče opštine Kikinda, oni porodici Latinović izlate u susret kad god je to moguće.

,,Kikinda je mala sredina sa skromnim sredstvima. Izlaze u susret koliko je u njihovoj moci. Subvencionisu deo za grla koja su uginula za odnosenje zoohigijene. Ima jos nekoliko konkursa srazmerno sa njihovim mogucnostima. Dodelili su deo drzavne zemlje po pravu preceg jer je dosta otislo povrsina za vracanje potreba restitucije.” dodaje Olivera.


Sagovornik: Olivera Latinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica