Evo kako da prepoznate znakove BOLESTI kod KRAVA! [11 saveta]

Evo kako da prepoznate znakove BOLESTI kod KRAVA! [11 saveta]

Krave će vam i same na neki način reći kada se ne osećaju dobro. Dok mlečna goveda ne mogu verbalno da nam kažu kada se ne osećaju najbolje, mogu nam dati fizičke signale.

 

 

Krava i tele na pašnjaku

 

Svi smo imali dane kada se jednostavno ne osećamo najbolje. Niste baš bolesni, ali niste ni zdravi. Često čekamo da se naši simptomi pogoršaju pre nego što preduzmemo bilo šta. Međutim, to obično dovodi do dužeg perioda oporavka. Prema timu za proširenje mlekarstva Univerziteta Viskonsin-Medison, mlečna goveda takođe mogu da prođu znatno duži period oporavka kada simptomi ne budu uočeni na vreme.

Dok mlečna goveda ne mogu verbalno da nam kažu kada se ne osećaju najbolje, mogu nam dati određene fizičke signale. Krave su često životinje sa najvećim rizikom od bolesti ili metaboličkog poremećaja. Ove bolesti mogu igrati negativnu ulogu u budućnosti krava, bilo kroz ekonomiju proizvodnje mleka ili dobrobit životinja.

 

Stočari bi trebalo da budu dobro obučeni da rano identifikuju simptome bolesti kod krava

Znati šta je normalno je ključno za identifikaciju i procenu onoga što nije.


Abnormalnosti i male promene se lakše uočavaju uz konzistentan obrazac.

Znati koje simptome treba tražiti može pomoći stočarima da donesu bolje odluke kada je u pitanju lečenje bolesnih životinja. Pratite sledeće stručne savete.

Znajte kako izgleda zdrava krava i koje su bolesti kod kravas

 


Zdrave životinje su budne, osetljive i svesne okoline. Bolesne životinje obično imaju pognute glave, spuštene uši, tupe oči i previše su umorne da neguju nos. Krave koje su depresivne ili se ne osećaju dobro neće reagovati ili sporo reaguju na stimuluse.

 


Izgled očiju kao znak bolesti kod krava

 

Oči treba da budu jasne, svetle i budne. Normalno, oko treba da bude tačno uz donji kapak. Spuštene i upale oči su potencijalni pokazatelj dehidracije, dok crvenilo ili iscedak iz očiju mogu biti pokazatelj respiratorne bolesti. Što su oči više upale, to je teža dehidracija. Krave su blago dehidrirane ako postoji mala recesija očne jabučice. Ako su oči utonule, one su umereno dehidrirane, a krave se smatraju jako dehidriranim kada su oči ozbiljno utonule u orbitu.

 

Izgled ušiju kao znak bolesti kod krava

 

Kravlje uši su donekle kao barometar iz mnogo razloga. Uši treba da se kreću i pokazuju radoznalost. Posmatrajte rad ušiju i osetite ih. Bolesne životinje imaju viseće uši. To može ukazivati na to da je depresivna, da ima bolove ili da ima temperaturu. Kada su uši tople, krava se obično oseća dobro, kada je vruće može da ima groznicu, kada je hladno, ne oseća se dobro ili može da ima incidencu mlečne groznice, nizak nivo kalcijuma u ​​krvi ili barem lošu cirkulaciju u ekstremitetima.

 

Izgled nosa kao znak bolesti kod krava

 

Pazite na iscedak iz nosa ili drugi loš znak za infekcije sinusa. Abnormalni iscedak koji je beo, zelen, žut ili krvav može ukazivati na upalu pluća ili acidozu. Kada bolesne krave ne čiste nos, čestice hrane i iscedak iz nosa će se zalepiti za njušku. Takođe je važno proveriti da li su nozdrve suve, jer to može ukazivati na temperaturu. Obratite pažnju na slatki miris acetona iz daha, što je indikacija ketoze.

 

Izgled usta kao znak bolesti kod krava

 

Posmatrajte apetit krave i ako ne jede ili ne žvače svoju hranu, treba je označiti i pažljivije pregledati. Krave uvek treba da dišu na usta osim ako nije izuzetno vruće gde im disanje otvorenih usta pomaže da se ohlade.

 

Konzistencija stajnjaka kao znak bolesti kod krava

 

Obratite pažnju na njegovu konzistenciju, izgled i miris. Proverite zemlju direktno iza krave, njenu vulvu i rep da li ima nenormalnog stajnjaka. Ako je stajnjak previše rastresit da bi se formirao gomilu, izgleda skoro crn ili ima neprijatan miris, to može ukazivati na prisustvo bolesti ili buraga koji ne funkcioniše dobro.

 

Iscedak iz vulve kao znak bolesti kod krava

 

Obratite pažnju na bilo kakav iscedak iz vulve. Normalno je da se vaginalni iscedak nađe do 2 nedelje nakon teljenja. Međutim, tamnocrveni i smrdljivi vaginalni iscedak nije normalan i simptom je infekcije materice ili zadržane placente. Svaka vidljiva posteljica nakon 12 sati smatra se „zadržanom placentom“ i treba je odmah tretirati.

 

Vime – pratite osobenosti

 

Posmatrajte i palpirajte vime krave u potrazi za abnormalnostima kao što su otok ili asimetrija kao indikacija mastitisa. Prekomerno oticanje vimena snažno ukazuje na potrebu za revizijom programa suve ishrane za krave i možda krave ne dobijaju dovoljno vežbe. Napunjenost vimena i mlečnost takođe su pokazatelj koliko je krava dobro jela. Vime koje nije puno je obično znak metaboličkog problema ili bolesti. Prekomerni ili dugotrajni edem takođe treba zabeležiti.

 

Otkucaji srca kod krava

 

Normalan broj otkucaja srca je 60 do 70 otkucaja u minuti, a brzina disanja je 30 udisaja u minuti. Veći broj otkucaja srca ili disanja može biti indikacija toplotnog stresa, groznice ili pneumatika umonia.

 

Punjenje buraga kod zdravih krava

 

Posmatrajte stranu krave za punjenje buraga i posmatrajte da li krave provode vreme preživajući. Ako se čini da krava nema dovoljno buraga, nije konzumirala dovoljno hrane i možda ima neku bolest. Primer punjenja buraga je posmatranje okrenutog trougla neposredno ispred kuka. Prazan burag će biti uvučen (depresivan). Kod krava sa proširenim buragom on se obično pojavljuje na levoj strani životinje.

 

Preživanje kao osobenost krava

 

Farme sa ogrlicom za preživanje treba da prate minute preživanja. Zdrave krave treba da imaju najmanje 450 minuta preživljavanja dnevno 5 do 7 dana nakon teljenja.

 

Masa mleka kao znak bolesti kod krava

Pad proizvodnje mleka je indikacija da krava možda nije u dovoljnoj ishrani i da se bori sa zaraznom bolešću ili metaboličkim poremećajem. Uporedite dnevnu proizvodnju mleka krave, i uporedite njenu proizvodnju sa ostalim kravama u sistemu. Zdrave krave treba da povećaju proizvodnju mleka za 0,5 do 1 funtu dnevno nakon teljenja.

 

Poznavanje znakova kada se krava oseća loše može pomoći u sprečavanju pogoršanja njihove bolesti. Obavezno pazite na svoje nedavno oteljene krave i tretirajte ih kada je potrebno.

 

 

Izvor: dairyherd

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica