Autohtona rasa goveda sve popularnija u Šumadiji

Autohtona rasa goveda sve popularnija u Šumadiji

Autohtona rasa ponovo dobija na popularnosti. Iako pretežno korišćena za rad, buše su krave koje daju izuzetno kvalitetno mleko, a manje su zahtevne od nekih popularnijih rasa.

Krave i pastir na livadi

 

Autohtona rasa krava – krave buše poznatije i kao balkansko goveče sve više se drže i u Šumadiji. Subvencije za ovu rasu su dobre, a krave buše nisu zahtevne i lako se prilagođavaju različitim uslovima držanja, manji su potrošači hrane u odnosu na ostale rase dok je njihovo mleko zbog većeg procenta mlečne masti izuzetnog kvaliteta.

Velimir Mijanović je pre 15 godina kupio imanje u selu Gornja Sabanta kod Kragujevca. Kao gradsko dete ranije se nije bavio poljoprivredom sve do odluke da proba da drži autohtonu sortu sa ovih prostora, balkansko goveče odnosno krave buše.

Upoznajte autohtone rase goveda u Srbiji

“U odnosu na kvalitetna priplodna grla i u odnosu recimo na simentalca, holštajna i u odnosu na bilo koje rasno goveče koje se drži kod nas prednosti su te što je mnogo otpornija u odnosu na njih. Same se tele, same odgajaju tele i kod nas ih je oduvek bilo ali najzastupljenije su bile pre Prvog svetskog rata i za vreme Drugog svetskog rata jer su se koristile i kao radno goveče i kao goveče koje je hranilo porodicu baš iz tog razloga što nisu zahtevne i što mogu da se prilagode i oskudnim uslovima”, rekao je Velimir Mijanović, inženjer stočarstva.

 


Velimir na svom imanju trenutno ima 15 grla krava buša. One su slobodno puštene, od hrane najviše koriste ispašu a kada dođe vreme za mužu same se vraćaju do štale.

“U odnosu na simentalca mnogo manje hrane koriste. Mi smo sa količinom sena kojom bi izimili možda tri simentalke izimili smo devet buša. Njihova mlečnost se kreće po knjigama od pet do šest litara međutim u zavisnosti od ishrane mi imamo grla koja daju i do deset jedanaest litara mleka. Mleko je izuzetnog kvaliteta a procenat mlečne masti je preko pet. Telad od jednog do šest meseci dobijaju subvencije u iznosu od 12 000 dinara, od šest meseci do dve godine dobija se 18 000 a grla preko dve godine dobijaju subvencije od 30 000 dinara”, kaže Velimir Mijanović.

Buša – autohtona rasa navikla na brdske i planinske terene


Porodica Mijanović pored mleka prodaje i sir koji se pravi po staroj recepturi. Sir se pravi od nekuvanog mleka a nedeljno ova porodica proizvede oko trideset kilograma.

“Stavljamo sir u kace zato što daju drugačiji ukus siru. Kace su od smrča pravljene a inače su uvezene iz Crne Gore. Oko 5 litara mleka je potrebno za jedan kilogram sira. U odnosu na simentalca gde je potrebno više mleka jer je masnoća mleka kod buša mnogo veća pa se samim tim dobija veća količina sira. Potražnja je velika i mi imamo uvek naručeno unapred i ne možemo sve da ispoštujemo”, rekao je Velimir Mijanović.


On tvrdi da su za početnike u stočarstvu najbolje krave buše jer nisu zahtevne za držanje a kao poludivlje životinje vrlo su samostalne, mali su potrošači hrane i prilagodljive su u svim uslovima.

Izvor: RTV

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica