Dobre i loše strane: Da li kokoške treba hraniti insektima?

Dobre i loše strane: Da li kokoške treba hraniti insektima?

Da li su insekti dobri za kokoške? - © Pixabay

Na prvi pogled logično je da koke i pilići jedu insekte, jer sadrže niz prehrambenih koristi, kao što su proteini, osnovni vitamini i minerali, esencijalne aminokiseline. Mnogi insekti imaju egzoskelete koji su bogati hitinom, koji je odličan za jačanje imunološkog zdravlja ptica i ključan za apsorpciju kalcijuma.

U čemu je caka? Pored toga što su veoma korisni u prehrani peradi, insekti, takođe, prenose parazite i bolesti. Muve i drugi insekti mogu da prenesu crevne gliste, kao i druge parazite. Odjednom, ishrana koka i pilića insektima postaje komplikovana i postavlja se pitanje: da li treba da ih jedu?

Insekti su prirodan deo prehrane peradi i u redu je da ih konzumiraju u većini okolnosti. Realno gledano, parazite je teško izbeći čak i kada se sprovode rigorozne mere, osim ukoliko ptice nisu konstatno pod nekim medikamentima i nikada ne izlaze napolje.

Da li su insekti dobri za kokoške? - © Pixabay

Sa druge strane, bolje je pustiti ptice da slobodno žive svoj život i jedu insekte koji im toliko toga pružaju. Rizici mogu da se smanje, a evo i kako.

Većina parazita razmnožava se poleganjem jaja, koja se izbacuju u spoljnu sredinu kroz fekalije nosioca. Ta jaja mogu godinama da budu uspavana, a da se aktiviraju kada ih pojede odgovarajući domaćin. Međutim, insekti mogu da nose i jaja i odrasle parazite.

Ukoliko pilići jedu insekte koji nisu bili u kontaktu sa fekalijama, onda ti insekti neće nositi parazite ili bolesti. Zato je najsigurnije da hranite svoje ptice komercijalno uzgojenim insektima, kao što su brašnarski ili kompostni crvi.

Odaberite kompostne crve, pre nego zemljišne crve. Ovi drugi su veoma bitni za zemlju, a kompostne crve je vrlo lako samostalno uzgajati.

Kako biste smanjili rizik da koke i pilići jedu zaražene insekte, neophodno je:


  • redovno održavanje kokošinjca, 
  • da se hrane preko hranilica koje nisu kontaminirane fekalijama, 
  • da trava uvek bude podšišana, jer mnoge parazite i njihova jajašća unišavaju UV zraci.

Dodatna ishrana

Vaši dvorišni pilići i kokoške mogu da uživaju i u korovskim biljkama. Najbolje je da imate odvojen, ograđen deo u kome će ptice boraviti napolju. Ako koristite veštačka đubriva, pesticide ili insekticide, držite ih podalje od potencijalno štetnih područja.

Neke biljke su otrovne za piliće, kao što su narcis, detelina, lale, divlji luk i treba ih držati podalje od ptica.

Ukoliko piliće i koke hranite ostacima, izbegavajte kosti, citrusne plodove, svežu kožu krompira, sušeni ili nedokuvani pasulj ili bilo koju vrstu mesa koja je počela da se kvari.


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica