Danas je svetski dan mleka

Danas je svetski dan mleka

Svetski dan mleka, 1. jun, u Srbiji je prvi put obeležen 2011. godine. U svetu ova tradicija postoji od 2000. godine, a započela je Organizacija Ujedinjenih nacija za poljoprivredu i hranu (FAO), sa ciljem stalne promocije zdravog načina života uz pravilnu i uravnoteženu ishranu.

 

U svetu je na današnji dan registrovano 333 događaja na kojima se na različite načine obeležava slavlje u čast mleka. Kod nas u komšiluku, svetski dan mleka slavi se u Draču u Albaniji, gde je 1. jun registrovan i kao dan dece.

Oko 87 odsto kravljeg mleka čini voda, a ostatak materije dragocene za čovekovu ishranu – kalcijum, belančevine i vitamini.

Magareće mleko – jedno od najskupljih

Iako kada kažemo mleko pomislimo odmah na kravlje. Nije svim narodima “kravica” omiljena, pije se i ovčje i kozje mleko, a u Indiji piju mleko uglavnom od bivolica. U severnoj Evropi preferira se mleko od irvasa, a u Mongoliji od kobile. Mleko od irvasa je šest puta masnije od kravljeg, a od mleka od bivolice pravi se sir mocarela.

Ipak, krave proizvode 90 odsto od ukupnog mleka na svetu, i jedna krava može da da i do 50 litara.

Mleko © Pixabay

Da li ste znali i da je najskuplje mleko na svetu, verovali ili ne, mišije mleko!

Mišije mleko se koristi u medicini i jedan litar košta i do 50.000 evra, a za ovu količinu neophodno je čak 4000 miševa.


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica