Afrička svinjska KUGA: Italija prijavila pojavu genotipa 2!

Afrička svinjska KUGA: Italija prijavila pojavu genotipa 2!

Genotip II afričke svinjske kuge pronađen je na italijanskom ostrvu Sardinija – pored genotipa I za koji se zna da je endemski. Epidemija se dogodila sredinom septembra 2023, ali je prijavljena Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja tek ovog januara. Čini se da je situacija za sada pod kontrolom.

Epidemija je započela na farmi u Dorgaliju, u provinciji Nuoro, usred ovog italijanskog ostrva. Farma je zatvorenog tipa, sa 13 svinja, od kojih su 3 uginule. Ostale su eliminisane.

Sve se to dogodilo od 19. septembra 2023, ali je Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja prijavljeno tek 12. januara. U međuvremenu, italijanske vlasti su započele detaljno istraživanje i zaključile da se virus nije proširio.

Situacija sa svinjskom kugom na Sardiniji

Vest da se ovaj genotip pojavio baš na Sardiniji nije iznenađenje, jer je to jedino mesto u Evropi gde je virus decenijama endemski. To je zapravo posledica talasa izbijanja ovog virusa u južnoj Evropi od 1960-ih do ranih 1990-ih, koji je takođe pogodio Španiju i Portugal. U tom trenutku, pojavio se genotip I.

Sada je i Italija potvrdila genotip II na ostrvu, najverovatnije kao posledicu zaraženih mesnih prerađevina koje su donete sa kopna. Na kopnu, genotip II je pronađen od početka 2022. godine na 4 različite lokacije, kako kod domaćih svinja, tako i kod divljih svinja.

Da podsetimo, genotip II virusa svinjske afričke kuge cirkuliše u kontinentalnoj Italiji od januara 2022.

Mere praćenja

Nakon potvrde prisustva virusa genotipa II, koji je do tada bio odsutan sa ostrva, sprovedena je opsežna aktivnost praćenja virusa na Sardiniji kako bi se razumelo poreklo virusa i procenilo njegovo moguće širenje.

Sve provere dale su za sada negativne rezultate (provereno je 200 farmi u radijusu od 10 km, pojačan pasivni i aktivni nadzor radi praćenja mogućeg unošenja virusa u okolinu i testirano 300 divljih svinja), a na osnovu epidemiološke istrage utvrđeno je da se ulaz virusa na teritoriju regiona 6. septembra.


Iako se čini da je prisustvo genotipa II bilo jednokratno, to je učinilo Sardiniju jednim od retkih mesta na svetu gde su oba dobro poznata genotipa virusa koegzistirala. Osim Sardinije, ova situacija se od 2021. javlja i u Kini, te u nekoliko zemalja Afrike, odnosno Zambiji i Nigeriji.

Izvor: Pig Progress

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica