Samo za profesionalce: Visokorodni hibridi dinje i lubenice

Samo za profesionalce: Visokorodni hibridi dinje i lubenice

Hibridi dinje i lubenice sasatvni su deo ponude semena kompanije Holland Angro. Među njima, kada je reč o lubenicama, ističu se Lusia, Aksent i Kali. A od dinja – Nevour. Sve daju ogroman prinos, a kupci ih vole jer su ukusne i praktične.

Đorđe Ilić, ispred kompanije Holland Angro, navodi da trenutno imaju i 4, 5 novih lubenica na probi. Ispituju njihove prinose, ali kako sam kaže – sumnja da će neka od njih nadmašiti kilažu i ukus koji nudi Aksent.

Koje su karakteristike lubenice Aksent?

Ova lubenica ima masu od 8 do 12 kg kada se radi obično, a kada je na kalemu – sve zavisi od toga kakvo je cvetanje i koliko ima plodova po biljci.

“Na kalemu može da dogura i preko 20 kg. Iz tog razloga, radimo na kalemu, jer on može da podrži 3, 4 ili 5 plodova.”, kaže Đorđe.

Uzgoj lubenice je specifičan jer se često javljaju problemi sa gljivičnim bolestima. Zato se obična lubenica mora premeštati, tj. potrebno je menjati joj mesto svake godine.

“Kod kalema, imate podlogu koja je otporna na patogene u zemlji tako da možete najmanje 5 ili 6 godina raditi na istoj parceli, i ne morate da je selite. Pritom, nemate problema sa bolestima.”, naglašava naš sagovornik.

Pored Aksenta, imaju i semena za sortu Lusia, koja je crna lubenica i dosta rano stiže. Kada se radi obično, dakle samo semenke, vreža je dosta slabija. Međutim, na kalemu nema taj problem, već raste 4, 5 lubenica jedna pored druge.

3 lubenice u polju


Kali lubenica – Mala, slatka i praktična

Kali lubenicu zovu i “icebox” jer je veoma praktična. Naime, mala je pa se jako brzo hladi. Nakon kupovine, stavite je u frižider, ručate, i već nakon ručka – ona je ohlađena i spremna za jelo.

“Ukusna je jako, kao da jedete lubenicu kakve su sve bile pre 30 godina. Ima manje vode i izuzetan kvalitet mesa. Mislim da će odlično proći kod trgovaca, ne zauzima puno mesta, pa je lakša i manipulacija sa njom.”, kaže Đorđe.

Ivan Stošić, proizvođač iz Banatskog Brestovca, bavi se proizvodnjom lubenica već 30 godina. Proizvodnju je rasporedio na 60 ari. Kaže da se odlučio za Kali, Lusiu i Aksent jer imaju dobar prinos, odličan kvalitet, vrhunski ukus i otporne su na bolesti. Svi ovi hibridi


Takođe, ističe da je Kali lubenica odlična za kupce, ali i za trgovce.

“Kali lubenice su oko 1 do 3kg najviše. Cena im je veća nego standardnim lubenicama, ali su dosta slađe. Imaju tanku koru, pa se brzo hlade i odmah pojedu, nema bacanja.”, kaže Ivan i dodaje da dugo sarađuje sa Holland Angro i nema nameru da ih menja.


kali-lubenicaFoto: Agromedia, 2024, sva prava zadržana

Hibrid dinje Or Delizia – Odlična za supermarkete

Pored lubenica, Holland Angro ima u ponudi i dinju, koju ljudi uglavnom znaju pod nazivom Nevour (šifra: ME 2304). Odnedavno imaju i  ovu dinju Or Delizia, od italijanskog proizvođača semena Blumen.

“Narandžasta je, jako dobro rodi, otprona na kišu, što je navažnije kada imamo kišnu godinu. Težina je oko 1.5 do 2kg. Za supermarkete je idealna jer može dosta dugo da stoji kada je ubrana.”, kaže Đorđe.

Kako je otporna na bolesti, treba je manje štititi, dakle manja je upotreba fungicida. Međutim, kao i svaka dinja – potrebno ju je đubriti. Njena prednost je što ima jaču koru i može da izdrži duže stajanje. to se dobija sa povećanjem nešto malo kalcijuma nešto kalijuma d abiste dobili boju kako treba unutra i da bude slatka.

“Povećanjem nešto malo kalcijuma i kalijuma, dobijate odličnu boju i slatkoću.”, savetuje on.

Po hektaru daje oko 40 tona. Sitnija je, večilčina je zapravo idalena za porodicu da pojede celu dinju i sutra kupi novu, a ne da je premešta po frižideru ili baca.

or-deliziaFoto: Agromedia, 2024, sva prava zadržana

Hibridi dinje i lubenice za profesionalce: Kompanija Holland Angro pruža punu stručnu podršku

Svi koji se odluče da ovi hibridi dinje i lubenice postanu deo njihove proizvodnje, imaće punu podrđku kompanije Holland Angro.

“Od semena do ploda, tu je potpuna stručna podrška. Takođe, ukoliko iz nekog razloga prodaja ide teže –  kompanija ima kupce u inostranstvu na koje upućuje proizvođače sa kojima sarađuje. Na taj način, omogućava se direktan izvoz, bez posrednika.”, istakao je Đorđe.

 

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica