Zagađenost voda utiče na smanjenost ribljeg fonda

Zagađenost voda utiče na smanjenost ribljeg fonda

Zagađenost voda utiče na smanjenost ribljeg fonda- ©Tanja Prolić Agromedia

Danas, 22. marta se obeležava Svetski dan voda. Na ovaj datum je važno istaći koliko zagađenost utiče na sva živa bića na planeti. Mi smo se bavili temom u kojoj meri ona utiče na smanjenost ribljeg fonda uzrokovanog pomorima.

Zagađenost voda jedan je od najvećih i najprisutnijih ekoloških problema današnjice. Uzroci zagađenosti voda su različiti, ali uglavnom su povezani sa nesavesnim delovanjem ljudi, osim u situacijama u kojima se zagađenost javlja kao rezultat određenih prirodnih katastofa.

Najčešći uzrok zagađenja ispuštanje neprečišćenih otpadnih voda

Kada se govori o ljudskom faktoru kao uzročniku zagađenosti voda, to podrazumeva bacanje otpada u vode i ispuštanje otpadnih voda iz domaćinstva, industrijskih postrojenja kao i prisustvo nitrata iz đubriva u vodi.  Usled zagađenosti najviše stradaju stanovnici vodenih ekosistema, među kojima su naravno i ribe.

Dragana Keravica iz Javnog vodoprivrednog preduzeća “Vode Vojvodine” za naš portal navodi da je najčešći uzrok zagađenja ispuštanje neprečišćenih otpadnih voda naselja i industrije u vodotokove.

Ispuštanje neprečišćenih otpadnih voda u najvećem broju slučajeva za posledicu ima smanjenje sadržaja kiseonika u vodi što po riblji fond može biti pogubno, pogotovo ukoliko takvo stanje traje duži vremenski period” , navodi naša sagovornica.

Iz Ribolovačkog saveza Vojvodine takođe ističu da zagađenost voda u značajnoj meri utiče na smanjenje ribljeg fonda i da sve zavisi od slučaja do slučaja.

„Generalno pravilo glasi: što je veći vodotok ili vodena površina jezera, akumulacije to je uticaj zagađenja manji, a što je vodena površina manja to zagađenje ima većeg uticaja. Imamo slučajeve u Srbiji da su neke manje reke skoro potpuno mrtve usled industrijskog zagađenja, a najpoznatiji je primer Borska reka u kojoj gotovo da nema života usled zagađenja koje potiče iz rudnika“ , navode iz ovog saveza.

Veliko uginuće ribe na kanalu Bečej – Bogojevo

Jedno zagađenje koje je u velikoj meri uzdrmalo javnost i izazvalo veliko uginuće ribe na kanalu Bečej – Bogojevo, kod Srbobrana i Bečeja. Ova zagađenost je za posledicu imala uginuće blizu 23 tone ribe.

Iz preduzeća „Vode Vojvodine“ navode da je riba sakupljena i otpremljena na neškodljivo uništavanje. Preko 95 posto uginule ribe bili su tolstolobici prosečne težine 300 grama, a veličine između 20 i 30 centimetara. Osim tolstolobika bilo je i drugih vrsta ribe, uglavnom šaran i smuđ.

Zagađenost voda utiče na smanjenost ribljeg fonda- ©Tanja Prolić Agromedia


Ovo preduzeće tada je preuzelo raspoložive mere iz svoje nadležnosti kako bi se ublažile posledice zagađenja, odnosno poboljšao kvalitet vode u kanalu. Maksimalno je povećan protok vode na Ustavi „Kucura“, pojačano je pumpanje vode na crpnoj stanici „Bogojevo“ , podignuta je Ustava „Bečej“ kako bi se voda što pre povukla iz zone Srbobrana, a ustava „Vrbas“ je ostala zatvorena jer bi otpadne vode iz tog pravca dodatno pogoršale stanje prema Srbobranu.

„Uginuće je prouzrokovano ispuštanjem neprečišćenih otpadnih voda. Sve mere koje je su Vode Vojvodine preuzele u toku tog zagađenja ne rešavaju problem trajno. Jedino prestanak ispuštanja neprečišćenih otpadnih voda garantuje da se ovakvi slučajevi neće ponavljati“, navodi Dragana Keravica iz ovog preduzeća.

Prema njenim rečima, trenutna situacija na toj deonici kanala Bečej – Bogojevo na osnovu njihovih analiza je u granicama zahtevanih vrednosti, odnosno klase vode. Ovakvo stanje je postignuto zahvaljujući povoljnoj hidrološkoj situaciji na Dunavu koja omogućava stalan dotok sveže vode.


Ribolovci uglavnom prvi primete zagađenje

Iz Ribolovačkog saveza Vojvodine navode da nažalost, u najvećem broju slučajeva nije lako odokativno primetiti da je riba bila izložena zagađenosti. Međutim, kako kažu, svaka neprirodna promena na koži i škrgama treba da izazove podozrenje kod ljudi koji konzumiraju ribu.

Zagađenost voda utiče na smanjenost ribljeg fonda- ©Tanja Prolić Agromedia


Ribolovci generalno izbegavaju vode ili delove reka koje su zagađene, kako iz straha, tako i iz razloga što su zagađene vode u proseku daleko siromašnije. Oni su uglavnom ti koji prvi primete zagađenje na vodi pa od njih najčešće dobijamo prijave vezane za isto. Puno bi pomoglo kada bi ribolovci bili organizovaniji i edukovaniji o ovim problemima“, navode iz Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine objavljenom 2019. godine reke u Vojvodini nose neslavni epitet „najzagađenijih“. Sprovedena analiza obuhvatala je 248 mernih mesta i 25 hiljada uzoraka.

Čuveni Leonardo da Vinči je izjavio „Voda je pokretačka snaga u prirodi“. Vodene površine su stanište brojnim biljnim i životinjskim vrstama, a voda je tečnost koja je neophodna ljudskom organizmu za normalno funkcionisanje, te njena zagađenost svima treba da predstavlja važan i nezanemarljiv problem.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica