Slatkovodna riba niskog sadržaja holesterola sa područja sa dugom tradicijom ribarskog zanata

Slatkovodna riba niskog sadržaja holesterola sa područja sa dugom tradicijom ribarskog zanata

Bavili smo se temama različitih povrtarskih kultura, mesnih prerađevina i drugih prehrambenih proizvoda koje ponosno nose oznaku geografskog porekla, ali da li ste znali da se na listi proizvoda koje su zaštitile svoje poreklo nalazi i riba?

Ulov Ečanskog šaranaFoto:Ribarsko gazdinstvo Ečka

Ečanski šaran je specifičan zbog svojevrsne mikroklime, ruže vetrova, jezerskog dna

Južno od Zrenjanina, između Tise i Begeja, nalazi se Ribarsko gazdinstvo “Ečka”, jedan od najstarijih i najvećih ribnjaka u Evropi. Na ovim prostorima, u vodenom prostranstvu nekad zvanom Bela močvara, danas Belog jezera, viševekovnom prirodnom selekcijom nastao je “Ečanski šaran”.

Kako kaže naša sagovornica, specifičnosti koje izdvajaju Ečanskog šarana od drugih su upravo u njegovom poreklu, pre svega u lokaciji na kojoj se gaji. Posebne odlike riba duguje prirodnoj sredini u kojoj živi, sa jedinstvenim karakteristikama jezerskog dna i obala, sastavom zemljišta, makrofitskom vegetacijom, vodenom faunom, i naročito svojevrsnom mikroklimom i ružom vetrova iznad ečanskih jezera.

„Tradicija ribarskog zanata prenosi se sa kolena na koleno, generacijama među stanovnicima naselja na obodu ribnjaka. Veštine nasađivanja, mrešćenja, čuvanja, hranjenja, odabira matica, uzgoja sopstvene mladi, te izrade ribarskih alata, ručnog pletenja mreža, vrednosti su koje se neguju na ovom ribnjaku. Korelacija ovih faktora dala je izuzetna svojstva izgledu, kvalitetu i ukusu Ečanskog šarana”, rekla je naša sagovornica.

Ečanski šaran sadrži 17-18 posto proteina, ima široku kulinarsku upotrebu

Kada je reč o njegovom izgledu Mihajlovićeva ističe da je Ečanski šaran krupna riba, izduženog, bočno spljoštenog tela, jakog, širokog trupa, ali izrazito male glave, sa po dva brka u uglovima usana. Boja je tamno zelena sa leđne strane, bočno je svetlije, sa prelazom na zlatno žutu, do bledo-žute sa trbušne strane. Krljušti su velike, kod reprezentativnih primeraka koji se biraju za razmnožavanje, raspoređene su duž leđne linije, uz repno peraje i ponekad na sredini trupa.

Ečanski šaranFoto:Ribarsko gazdinstvo Ečka

„Meso šarana je ružičaste boje, svojstvenog mirisa i ukusa, karakterističnih organoleptičkih odlika. Sadrži 17-18 posto proteina, esencijalne kiseline koje naše telo ne sintetiše, izuzetno povoljan odnos omega-6 i omega-3 polinezasićenih kiselina i nizak sadržaj holesterola, neuobičajeno za slatkovodne ribe. Kulinarska upotreba je raznolika. Čorba, pržen, pečen, dimljen, špikovan, na ploči i drugi načini pripreme. Svakako je uživanje za ljubitelje ribe i one koji to nisu” rekla je naša sagovornica iz Ribarskog gazdinstva “Ečka”.


Ečanski šaran se uzgaja u polikulturi sa amurom i tolstolobikom

Ona dodaje da imajući u vidu koliko je, pored nutritivnih vrednosti, bitna bezbednost hrane, važno naglasiti da je Ečanski šaran jedina šaranska riba pod dugogodišnjim monitoringom države na prisustvo štetnih materija u mesu, farmakoloških, hormonskih supstanci i kontaminenata životne sredine. Rezultati tog nadzora pokazuju odsustvo ili koncentracije štetnih materija višestruko niže od dozvoljenih, što svedoči o bezbednosti i uzgoju u čistoj životnoj sredini.

Danas, na Ribarskom gazdinstvu “Ečka” šaran se proizvodi na oko 1400 hektara vodene površine, u dvogodišnjem ili trogodišnjem ciklusu, poluintenzinim sistemom, sa 85 posto od ukupnog izlova.

Proizvodnja Ečanskog šaranaFoto:Ribarsko gazdinstvo Ečka


Uzgaja se u polikulturi sa amurom i tolstolobikom, uz manje količine soma, smuđa i štuke. Godišnja proizvodnja poslednjih godina je umnogome manja nego ranijih perioda, kreće se do 1000 tona. Sa popunjenim kapacitetima proizvodnja Ečanskog šarana kretala se od 2300-2500 tona.

Zaštita geografskog porekla nakon trogodišnjeg postupka završena je 2013. godine ustanovljenjem geografske oznake “Ečanski šaran” i njenim upisom u registar proizvoda sa geografskim poreklom pod oznakom 63 od strane Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, rekla je Mihajlovićeva za kraj.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica